Издигнатият от инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев води с 3,5% на Цецка Цачева от ГЕРБ. Това показват окончателните резултати от първия тур на президентските избори. Данните от ЦИК са без сериозни изменения от по-рано оповестените.

Изразена в брой гласове, преднината на Радев пред Цачева е над 130 000 гласа. Общият сбор от гласовете за Радев и Цачева е почти равен на бюлетините, пуснати за останалите кандидати.

Общо 1 милион и 800 хиляди гласоподаватели сега трябва да преосмислят избора си. Сред тях са пусналите бюлетина за Красимир Каракачанов, Веселин Марешки, Пламен Орешарски и Трайчо Трайков.

За пръв път от десетилетие, изборите оцветиха картата на България в червено. Румен Радев е водач в 20 от 28-те области.

Цецка Цачева се пребори за четири областни центъра.

В Разград, Търговище и Кърджали води подкрепеният от ДПС Пламен Орешарски, а във Варна номер едно е Веселин Марешки.

По света над 110 хиляди българи са се възползвали от правото си на глас. Чакаха на опашки и имаше много, които искаха, но не успяха да пуснат своята бюлетина.

В съседна Турция вотът почти се е поделил между Пламен Орешарски и Цецка Цачева, но с превес за Орешарски. В Германия българите са предпочели Трайчо Трайков, а във Великобритания Румен Радев. Отвъд Океана - Съединените щати са подкрепили Радев, с близки позиции след него е Трайчо Трайков и трета е Цачева.

Общо българите зад граница са предпочели - първо Цецка Цачева, Румен Радев е втори, трети е Пламен Орешарски, а Трайчо Трайков е четвърти.