Съдебната реформа е в основата на създаването на това правителство. Това е антитезата на предишното управление и отговор на обществената реакция на избирането на Делян Пеевски. Това заяви в студиото на „Лице в лице” съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев.

„Антитезата би била „Дайте да запазим правителството и парламента в името стабилността – няма стабилност без промяна в тази система За България стабилна съд система, промяна в правосъдието, реално върховенство на закона, реална справедливост е това което е за Гърция финансовата стабилност”, подчерта той.

По думите му нова „кауза” за съществуването на това управление трудно би се намерила, ако съдебната реформа се провали.

Статуквото отвръща на удара

Начинът, по който статуквото „панически реагира” и „умопомрачителната медийна атака” срещу реформаторите и правосъдния министър Христо Иванов, показва че идеите за съдебна реформа са в правилната посока, смята Кънев.

„Това е много по-важно от кариерата на всеки един от нас двамата и въобще на всички български политици. Ако цената е някой от нас да си ходи, с огромна радост ще си ходим. (...) Ако цената е да се борим, ще стоим и ще се борим до последно”, подчерта лидерът на ДСБ.

Според него декларацията на ВСС, с която той поиска премиерът да бъде арбитър в отношенията между кадровия орган и Христо Иванов е „част от съпротивата на статуквото, която е организирана от една група”.

„Много рядко се случва да лайквам текстове на Бойко Борисов, но този път го лайквам” – така той коментира последният скандал с участието на правосъдния министър, който беше набеден, че е опитал да саботира влизането ни в Шенген. Премиерът се обяви категорично в негова подкрепа.

Радан Кънев напомни, че почти всички изявени учени в сферата на правото и действащи магистрати са се изказали „за” нуждата от даже по-сериозна реформа.

Според съпредседателя на групата на РБ, главният прокурор Сотир Цацаров е показал „колеблива позиция” – в един момент подкрепя промените, в друг се „втвърдява”. Кънев коментира, че обвинител №1 не иска да приеме, че има разделителни линии, а при ситуация като сегашната в държавата няма начин да не вземаш страна.

Кънев призова държавното обвинение да се откаже от практиките на черния пиар – да спуска контролирано на журналисти информация, вместо да предоставя на съда годни доказателства за различни престъпления.

Калфин да си каже

Винаги сме държали едно наум, че АБВ не са съществена част от мнозинството – имаха желанието да подкрепят това правителство, свършиха немалко полезни неща, работили сме добре с вицепремиера Калфин и с ПГ на АБВ. Ако по най-важния въпрос за държавата сме на две различни мнения, има голяма вероятност да не живеем на един свят.

По този начин Радан Кънев коментира решението на АБВ да не подкрепи в ресорната комисия в парламента конституционните промени, които касаят съдебната реформа.

Той подчерта, че случилото се не означава автоматично бламиране на промените в пенсионната система, лансирани от Ивайло Калфин. Дясното обединение ще чака неговата позиция като вицепремиер по отношение на съдебната реформа, тъй като промените в ЗСВ ще трябва да се гласуват от Министерски съвет.

Кънев призна, че до момента не са провеждали срещи с ръководството на АБВ, но това предстои да се случи.