Ако България се спъне в съдебната реформа тя ще трябва да си позволи предсрочни избори. Рано или късно Велико народно събрание трябва да има. Въпросът е моментът, в който е необходимо то да се свика и дали в тази нестабилна международна обстановка България може да си позволи предсрочни избори. Борисов каза, че България не може да си ги позволи. Това каза в предаването „Лице в Лице” лидерът на ДСБ Радан Кънев.

По отношение на бежанската криза, според депутата няма достатъчно яснота на европейско ниво какво се случва с мигрантската криза. Големият проблем е ще има ли обща европейска позиция и общи европейски финанси за разрешаване на тази криза.

„Разговорът как ще разпределим 120 000 бежанци е вече несериозен на фона на над 4 пъти повече, които са вече в страните от ЕС. Ние говорим с четири месеца закъснение. Ако сме свикнали ЕС да работи с много голямо закъснение, има кризисни ситуации които не го допускат. Тук е моментът да видим промяна в Европа”, коментира още Радан Кънев.

"Ако вътре в съюза се пуснат мрежите, това означава, че граничните държави ще страдат. Всеки, които е в периферията е потенциално засегнат. Не го виждаме достатъчно ясно това общоевропейското решение.

Ние, граничните държави, трябва да осъзнаем отговорността си и на висок глас да поискаме общоевропейско решение", заяви Кънев. Според него България за момента не е държава с голяма бежанска вълна, но е постоянно под заплаха.

Попитан обнадежден ли е от 184-те гласа за промените в Конституцията, депутатът отговори:

„Има две атаки срещу конституционния проект – едната е, че той нищо не променя, другата е, че той е толкова дълбок и така преустройва прокуратурата че трябва Велико народно събрание. Истината е че този проект е максимално възможното в този парламент и в много отношения максимално възможното без ВНС".

Резултатът от 184 гласа – на първо четене добър знак, каза Кънев.

"Има важен момент - на мач, ако публиката се радва на полувремето - това е чудесно. Ако треньорите и играчите се радват на полувремето, обикновено отборът губи. Всички компромиси, които сме направили, не са в името на добри знаци, а в името на добър краен резултат".

„Слушах Местан, когато постави под съмнение квотното разпределение, но участвах с него в много тежки преговори и подписахме този конституционен проект. Животът ми така се стече, че съм имал много вземане даване с български турци”, каза депутатът и допълни:

„Целият този опит ме е научил, че турчин, мъж, глава на семейство - думата му не се дели на две. Местан публично застана зад тези промени, каза че политически ги приема и каза, че има съмнение в тяхната конституционност, които съмнения не можем да разсеем, нито аз, нито той. Тях може да ги разсее Конституционния съд . Той ще удържи на думата си, защото неговите избиратели очакват това от лидера си. След това тези промени ще бъдат атакувани в Конституционния съд и след това ще дойде отговор на следващия въпрос, който той постави – има ли нужда България от Велико народно събрание.

„Отношенията между ДПС и Реформаторския блок са такива, каквито винаги са били - отношения между управляващи и опозиционна партия.

Много нелепа манипулация дойде от БСП вчера, че това гласуване щяло да покаже кой е на власт и кой е в опозиция. Конституционния дебат винаги изисква гласовете и на опозицията. Конституция се променя от мнозинство, от всички политически партии. Диалогът между всички е напълно задължителен.

Ние имаме нужда от подкрепата на опозицията, това можеше да бъде БСП, но те проявиха безотговорност дори към собствените си избиратели, като отказаха да водят диалог, така че изборът попадна естествено върху ДПС, коментира още Радан Кънев и допълни:

"Аз съм уверен че съдебната реформа ще върви напред Реформаторският порив в народното събрание е крайно недостатъчен. С тези сили които имаме, с 23 народни представители, често не успяваме да наложим волята си. Понякога не сме достатъчно единни или дисциплинирани, за да наложим своите възгледи. В една демокрация изборите не са само парламентарни.

Още на местните избори може да се даде много силен тласък в дясно. Ние можем чрез успехи на Реформаторския блок да гарантираме десни мнозинства. Нека гледаме политическата промяна – изборен цикъл към изборен цикъл".