Не виждаме вариант за стабилно мнозинство в това Народно събрание. Дори и да се формира кабинет, само ще се отложи агонията. Tова каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на пресконференция след заседание на Централния съвет на партията.

Според ДПС това Народно събрание е изчерпано и не може да създаде мнозинства.

Помолен да коментира казаното от премиера в оставка Бойко Борисов вчера, Карадайъ заяви, че в този парламент може да се постигне аритметично мнозинство, но мнозинство на база ценности няма как да има. Ние не можем да бъдем част от безотговорното поведение на които и да са политически сили, допълни Карадайъ.

На въпрос има ли готовност ДПС за мажоритарна избирателна система, Карадайъ заяви, че властта и мандатите се дават с гласовете на народа. Ние сме длъжни да си вършим своята политика, да излезем с ясна програма, която може да се реализира - това е важното, всичко останало е вследствие на гласа на хората, коментира той. Според него в последните 25 години всеки, който прави изборни промени с цел да извлече служебно предимство, е понасял негативи от това.

Днес ДПС даде старт на подготовката за предсрочни избори. От движението определиха как и кога ще номинират депутати. Който иска да е народен представител от ДПС, вече ще трябва да подписва декларация за лоялност, е записано в дневния ред, който трябва да приемат делегатите.

Критериите, на които трябва да отговаря всяка фигура, номинирана за депутат, е избираема личност с обществен авторитет, която споделя както идеите на ДПС, така и на либерализма.

До 5 февруари трябва местните структури да са определили кои са имената, подходящи за народни представители и да са ги подредили по азбучен ред. Как ще бъдат подредени самите листи, ще стане ясно след заседание и решение на ръководството на партията.

Освен местните структури кандидат-депутати могат да издигат отделните членове на ДПС и председателят.

Заседанието на ДПС започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите от Хитрино, а ръководството на партията отчете какво е свършило на място за хората.