Общинският съветник Калоян Паргов е новият председател на градската организация на БСП в София, съобщиха делегати на градската конференция на организацията.

Той беше избран след балотаж с депутата и издател на вестник „Дума" Николай Малинов. Паргов получи 99 гласа, а Малинов - 84.

В надпреварата за поста освен Паргов и Малинов участваха и депутатът и бивш общински съветник Борис Цветков и председателят на Районната организация на партията в район „Красно село" Петър Апостолов. Те обаче отпаднаха след първия тур на вота.

За поста бяха номинирани и Георги Кадиев, и Румен Овчаров, и Захари Захариев, но и тримата си направиха самоотвод още преди да се стигне до гласуване.

До избора на нов председател на БСП-София се стигна след като досегашният Анна Янева стана заместник-министър на икономиката и енергетиката. Уставът на БСП забранява съвместяването на публични и партийни длъжности.

Поемам ангажимент в най-кратки срокове градската организация да премине на предизборни темпове. Това означава подготовка за предстоящия конгрес”, заяви новоизбраният председател на градската организация на БСП в София Калоян Паргов.

По думите му, партийният конгрес ще бъде началото на кампанията за изборите за Европейски парламент, които пък ще бъдат първото голямо мерило за подкрепата за партията и за правителството на Пламен Орешарски.

Следващата голяма цел за общинската организация ще бъде спечелването на местните избори. „Това е една голяма цел, една голяма мечта на левицата в София и ще намеря нов подход, за да можем да си осигурим тази победа, с един добър екип и с налагането на нови лица, които имат експертиза, знание и опит и могат медийно да популяризират нашите предложения за решения", обясни Калоян Паргов.

Новият председател най-напред ще организира заседания на районните бюра, в които да участват и депутати и общински съветници и на които да се обсъдят както партийните проблеми, така и проблемите, които могат да се решат в общината или чрез законодателна инициатива.

Паргов коментира изпратената до някои медии вчера информация, в които се твърди, че в младежките си години той е бил представител на партията на Яне Янев „Обединени земеделски сили". „Никога не съм членувал в друга партия, освен БСП", заяви той.