Изпълних всичко това, за което бях избран за председател на Софийския градски съд, оттук нататък бих се превърнал в съдебна номенклатура. Така съдия Калоян Топалов обясни в студиото на „Лице в лице” изненадващото си решение да напусне Софийския градски съд.

„Свикнали сме в нашите ширини когато успееш да се докопаш до някакъв пост, да останеш възможно най-дълго”, отбеляза магистратът.

Той посочи, че напуска не само СГС, но и цялата съдебна система: „Има много други неща, които трябва да се оправят в България (…) Пред мен има други предизвикателства, на които съм готов да откликна”. Топалов не пожела да бъде по-конкретен, като каза, че на първо време ще си почине.

Той обаче категорично отрече информацията, че се оттегля под натиск или заради разследване, на което е обект. „Показах в тежките моменти, които имаше СГС – когато бяхме абсолютно сами… Показахме, че няма никакво въздействие върху нас и върху мен лично, че не се поддаваме на никакъв натиск. Никой не си е позволил да ми се обажда, защото стана ясно, че това ще доведе до обратния ефект”, подчерта Топалов.

Според него тезата за натиска се използва, за да бъдат демотивирани конкретни кандидати за поста.

Бившият председател на СГС беше категоричен, че въпреки многото проверки (някои от които – с поръчение да намерят конкретни неуредици), в съда няма никакви нарушения, които да се превърнат в причина за оттеглянето му. Така, например, за две години и половина бил елиминиран проблемът със забавените дела и вече само петима съдии не се вписвали в тримесечния срок.

През следващата седмица Калоян Топалов ще представи и цялостния си отчет за постигнатото начело на ключовия съд.