Българският евродепутат Ивайло Калфин направи на британския си колега Найджъл Фараж подарък, натоварен с особен смисъл – часовник, който да му напомня всяка минута, че позицията му срещу имигрантите от България е неправилна, съобщиха от офиса на Калфин.

Фараж е сред най-дейните провокатори на антиимигрантската вълна на Острова. Неговата Партия на независимостта разпространява информации за „вълна от гладни българи”, която ще връхлети Великобритания след отпадането на ограниченията за работа на 1 януари 2014 г.

Калфин и Фараж са се срещнали днес в София, където британската телевизия Channel 4 снима филм за британския политик в навечерието на местните избори във Великобритания на 2 май. По време на престоя си в българската столица британецът даде интервю за bTV, в което обясни, че не е против българите, а против имиграцията. „Късметът просто ви изневери,” обясни той в предаването „Тази събота”, като посочи, че обект на критиките му би била всяка държава, присъединила се към ЕС с последната вълна на разширяването през 2007 г.

При поднасянето на подаръка Ивайло Калфин напомнил на Фараж, че електронният часовник е изобретен именно от български емигрант.

Той отбелязал, че от шест години българите могат да пътуват, да живеят и да учат във Великобритания и че единственото, което ще се промени след 1 януари, е, че тези, които работят на „черно", ще излязат на „светло" и ще започнат да правят вноски към британската социална система, а не да я ограбват, както твърди Фараж. „След отварянето на трудовите пазари ще идват хора, които търсят работа, а не помощи,” категоричен е Ивайло Калфин.

По данни на британската статистика от 2009 г. между 30 000 и 35 000 българи живеят на Острова и всеки четвърти от тях е студент. От такси и за издръжка близо 5000 български студенти внасят в британската хазна по 10 млн. евро годишно. На 600 британци, които нямат работа, един е българин, изтъкват от офиса на българския евродепутат.
Според Калфин вероятността емигрантите да получат социални помощи е много по-малка, отколкото за британските граждани.