Не подкрепям искането за забрана за европейско финансиране на изследванията на стволови клетки, заяви Ивайло Калфин след днешното изслушване в Европейския парламент в Брюксел на инициаторите на европейската гражданска инициатива "Един от нас". Това съобщи офисът на Калфин в ЕП.

Кампанията, която събра над 1,7 милиона подписа в ЕС, настоява Европейската комисия да прекрати финансирането на научни и здравни проекти, свързани с използване на човешки ембриони и стволови клетки от тях. Тя се позовава на решение на европейския съд в Люксембург, според което човешкият ембрион е начало на развитието на човешкия живот.

Според Калфин Европа се нуждае силно от финансиране на науката, за да си възвърне позициите на първа световна сила в науката. "Наскоро се запознах със случая на създаване на сърце от стволови клетки, което беше успешно присадено и смятам, че работата на учените в тази посока трябва да бъде подкрепяна, защото спасява човешки живот", заяви Калфин, член на парламентарната Комисия по промишленост, изследвания и енергетика, която беше домакин на днешното слушане по инициативата в Европейския парламент в Брюксел.

Европейската комисия ще обяви дали ще предприеме мерки в исканата от гражданите посока или не на 27 май.
 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!