Контрол и планиране на парите и администрацията на Европа се падна в ръцете на българката Кристалина Георгиева, която вече за втори път влиза в управлението на евросъюза.

„Заедно с първия вицепрезидент, тя ще изпълнява най-важната роля в ЕК – под нейно разпореждане ще бъде изключително важния сектор за бюджета. Това са 140 млрд евро на година в продължение на пет години”, посочи ръководителят на представителството на ЕК в България Огнян Златев.

Освен за парите и кадрите, Георгиева ще отговаря и за писмените и устните преводи на комуникацията между страните -ленки, както и за Европейската служба за борба с измамите

„Особено във време на криза ролята на тази служба се засилва именно за правилното разходване на средства от европейския бюджет”, подчерта Златев.

От новата си позиция в Европа Кристалина Георгиева не може да отпусне повече субсидии за България: „Когато представителя на дадена страна бъде избран на такава позиция, той трябва да работи за благото на всички граждани”.

Все пак българските политици могат да извлекат нематериални ползи от високия пост. „Да поемат такъв начин на поведение, какъвто има тя с отговорност, съчувствие и какво каза Монд с емоция и съпричастност”, посочи Юлияна Николова от портал „Европа”.

Официално Георгиева ще встъпи в новата си длъжност след изслушване, каквото издържа преди 4 години и половина като еврокомисар за хуманитарната помощ и реакции при кризи.