За втори ден днес депутатите заседават извънредно, за да приемат Бюджет 2018, заседанието от вчера приключи в 3 през нощта. Опозицията подозира управляващите, че целта е приемането на бюджета да мине без дебати и критики.

„Идеята е бюджетът да се приеме до края на тази вечер – не е ясно защо. Според мен няма никакво основание и няма никакъв смисъл. Има много време до края на годината”, коментира депутатът от ДПС Хасан Адемов.

Той напомни, че неговата партия е в опозиция още от момента на съставяне на коалиционното правителство – ГЕРБ и Патриотичния фронт, и няма как при това положение да подкрепят проектобюджета.

Тезата на ДПС е, че с Бюджет 2018 г. се наливат пари в нереформирани сфери като образованието и здравеопазването.

На въпрос дали отпускането на 20 млн. лв. на общини на ДПС не е някаква договорка с ГЕРБ Адемов отговори, че в общините на ДПС има кметове с голям опит, които изготвят качествени проекти и така привличат средства.

Според депутата от ГЕРБ Александър Иванов няма нищо нередно в извънредната работа на депутатите по приемането на бюджета. Като народни представители нямаме работно време от 9 ч. до 5 ч., коментира Иванов.

На обвиненията на БСП и ДПС, че се купуват политическо влияние с Бюджет 2018 г. депутатът от ГЕРБ отговори, че изборите са били през пролетта и хората са определили кой да управлява.

Относно протеста на работещите в БАН Александър Иванов напомни, че на академията се отпускат 5 млн. лв. повече догодина и отделно има 65 млн. лв., за които обаче трябва да кандидатстват с иновативни проекти. Те обаче искат да взимат пари на калпак, смята депутатът от ГЕРБ.