Дебатът между кандидат-президентите на ГЕРБ и БСП – Цецка Цачева и ген. Румен Радев, е бил по-скоро безинтересен, и на двамата е липсвала харизма, а изказването на Цачева за националната сигурност е било скандално. Това коментираха в студиото на „Тази сутрин“ журналистката Валерия Велева, социоложката Мира Радева и психологът Христо Монов.

Според Велева и двамата участници са показали себе си, но са липсвали големите за обществото теми – демографската криза, опростачването на нацията и здравеопазването.

Дебатът беше равностоен, до голяма степен безинтересен за широката публика, каза Радева. Скучно беше, защото, за мен, те искаха да се представят като статуи, а хората имат нужда да ги видят живи, истински. Кандидатите са равностойни, за съжаление, по един много важен за избирателите индикатор – тоталната липса на харизма. Сред тазгодишните кандидати не можем да откроим никого с харизма. Когато си прекалено обран, не вземаш сърцето на никого, коментира тя.

Според Монов ген. Радев много е израснал в последно време, докато Цачева е в светлината на прожекторите от седем години и не само не се развива, дори напротив. Той посочи като пример посрещането от симпатизанти пред сградата на bTV, което е било стилистика „тип село Цветна светна“, както и „по-страшното, което се чу в дебата, е че юристът евроатлантик Цецка Цачева каза, че индивидуалните права могат да бъдат жертвани в името на сигурността на държавата“.

Снимка: bTV

Това изказване „не е евроатлантическа ценност, не е и демократично, някак си опира до Сталин“, а тя се представя за стожер и гарант за евроатлантическите ценности.

Евроатлантическите ценности означават, че всеки индивид е ценен сам по себе си. Как е възможно въобще да вкарваме подобно разсъждение. Това е скандал“, каза Радева. За мен истинският проблем на център-дясното пространство в момента е точно този ценностен разрив. Не мога да понасям това, което се случва в България, тези разделения, които се правят между хората. Оказва се, че нашето общество не иска да приеме основни ценности на западната демокрация, а именно правото на всеки индивид на равен старт. Тази страна в последните години беше обрана с над 5 млрд. лв. и никой не излезе на улицата да протестира, а искат да изкарат някакви хора, които действително идват по незаконен начин, като основна заплаха за нацията“.

Снимка: bTV

Тримата коментираха и репликата на Цачева: „Ако мога да перифразирам Бърнард Шоу: „Който на 20 години не е бил социалист, няма сърце, ако на 40 обаче продължаваш да си социалист, нямаш мозък“.

Според Велева това е било голяма грешка. „Мисля, че беше мислена реплика с цел оправдаване на партийното ѝ членство“. Грешка бе дори това, че го обясни с шега – тя не се кандидатира за партиен лидер, а за „майка на нацията“ и не може да прави такова деление. Мисля, че до края на деня вчера трябваше да намери начин да се извини. Тя затвори всички врати – и отляво, и отдясно.

По думите на Радева подобна реплика не би могла да изиграе положителна роля за никого. ГЕРБ стана прекалено официозна и вкопана във властта партия, това по-скоро отблъсква избирателите. ГЕРБ започна постепенно да губи човешкото си лице, каза социологът.

Монов добави, че кандидатите трябва да бъдат себе си, а на Цачева явно не ѝ се отдава да се шегува.

За подкрепата на ДОСТ за Цачева Монов коментира, че е „доста остър нож, забит в гърба на Цачева“.

Това показва тоталното безсилие на Лютви Местан и това, че никой не иска да се докосне до него, коментира Велева.

Според Радева „Местан се скрива зад широкия гръб на ГЕРБ, защото е ясно, че става въпрос за преброяване на структурите на ДПС такова, каквото беше. ДПС иска да си преброи гласовете, за да може да играе с тях на втори тур, докато Местан не е сигурен в своите структури.

Вижте целия разговор във видеото: