Заслужаваше си чакането, макар че това, което хората очакваха и аз очаквах да видим – имена на политици, които стоят отзад, това нещо го няма. За сметка на това има много качествени нещо по отношение на кредитите, необезпечените от тях и начините да се върнат парите. Това обясни пред bTV независимият депутат Георги Кадиев, който се запозна с част от доклада на AlixPartners за активите на КТБ.

По-рано днес народният представител „на живо” споделяше в социалните мрежи впечатленията си от организацията по предоставянето на доклада на депутатите. По искане на фирмата, той остана конфиденциален и за депутатите е достъпно само едно копие на 560-те страници на английски език.

Георги Кадиев изрази сериозни съмнения, че останалите му колеги ще могат да отделят по 2-3 часа, за да се запознаят с пълния с терминология документ. Той призна, че утре ще продължи да го чете, като до момента не се е натъкнал на информация за собствеността на офшорните компании, през които се твърди, че са изчезнали част от парите в КТБ.

По думите му няма и имена на магистрати, като единствено са споменати фирмите с кредити и техните собственици, сред които има и публично известни лица, но няма нещо, което той да определя като „чрезвичайна тайна”.

„Повечето от нещата са абсолютно публични, те са работили по документи, които така или иначе сме виждали”, посочи Кадиев. Според него единствената част от доклада, която трябва да остане конфиденциална, са конкретните препоръки как да се съберат средствата.

„Големият въпрос, който аз си задавам, е дали са взети поне част от тези мерки, защото докладът е от 23 септември т.е. минали са 5 месеца вече. Ако синдиците не са предприели никакви мерки или маловажни мерки, събраните средства ще бъдат още по-малко от това, което се прогнозира, а те и без това не са много”, отбеляза Кадиев.

Той напомни, че кредитният портфейл на КТБ през 2009 г. е бил 1.7 млрд. лева, а след това е „експлодирал” с по 1 млрд. годишно по време на първия мандат на Бойко Борисов до 4.7 млрд. лева. Междувременно лошите кредити се движели около 1%, докато 2014 г. не станали 84% - „абсолютен провал” на БНБ, на KPMG, на надзора на одиторите, на ДАНС и на финансовото разузнаване.