БСП не може да отстъпи от позицията си за агитацията на майчин език, защото това би отворило врата към други неприемливи искания. Това заяви депутатът Георги Кадиев в студиото на „Тази сутрин”. В същото време, той коментира, че спорът е излишен, тъй като текстовете не работят.

„Българският език е официален език и на него се агитира. Ако колегите искат турския да стане официален език, това е друго нещо. Разбирам, че това не работи – в едно село, в което има тур малцинство, наистина не можеш да агитираш на български, но в случая не говорим за говорене на майчин език на улицата или вкъщи, а политическа агитация”, заяви Кадиев.

Той нарече изказването на Хюсеин Хафъзов от преди седмица „изключително провокативно и не на място”. След като парламентът гласува да се агитира само на български език, бившият секретар на Главно мюфтийство заяви, че ще се бори срещу „потисническото мислене” и е склонен да плати за това със свободата си.

Кадиев призова лидерите на парламентарните групи да се споразумеят за период, в който парламентът да работи нормално. „В момента е абсурдно да изкараме до края на мандата”, коментира той и допълни, че в момента „ако някой има интерес да няма Народно събрание, това е банковият сектор” заради блокираното приемане на антимонополните закони.

Кадиев все пак уточни, че не става въпрос за конкретни финансови институции, които играят срещу парламента.

Депутатът, който преди това беше общински съветник в София, коментира и законовите промени, които регламентираха „ръкав” за възнагражденията в местните парламенти. Текстът даваше възможност партийните представители във всеки град да си гласуват възнаграждения, които достигат до 70% от това на председателя на ОбС (което, на свой ред, е 90% от това на кмета).

Георги Кадиев изрази мнение, че е по-добре общинските съветници да си гласуват по една минимална базова заплата с бонуси за участие в комисии и работни групи, но на повечето места директно са отишли на максимума.