Зелената светлина за различни позиции между премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев беше дадена още преди Плевнелиев да положи клетва като държавен глава.

В първия си мандат като премиер Борисов обяви, че няма да се бърка в работата на Плевнелиев и вицето Маргарита Попова.

И видяхме разминавания. През мандата си Плевнелиев наложи вето на редица закони, внесени от ГЕРБ, а тихото напрежение между президент и премиер се прояви по различни теми.

Във втория си мандат Бойко Борисов получи като наследство от Пламен Орешарски бетониран главен секретар на МВР и шеф на ДАНС. Борисов първо поиска арест за всички: "от Йовчев до Писанчев", но после беше готов да работи с тях: "Най-лесно е да ги омета. И какво ще стане, кой ще сложат. Отново ще почнат да говорят за полицейщина и еди какво си. Аз съм си извел поуки за мене. Лазаров в момента се старае много". Росен Плевнелиев не беше съгласен с тази позиция.

Разминаване в позициите на президент и премиер видяхме и по външнополитическите теми.

„Росен Плевнелиев от всички западни страни е получил отлична оценка… грешката му е, че правейки се на ястреб, до голяма степен влоши на отношенията ни с Русия”, обяви Бойко Борисов.

„Това, че съм първият държавен глава, който се противопостави на Путин (руският президент Владимир Путин), в никъв случай не ме прави ястреб. Напротив – аз съм човек и политик с позиция”, отговори Плевнелиев.

Плевнелиев и Борисов размениха остри реплики и на финала на мандатите си.

Относно твърденията на Борисов, че е назначен от кръга „Капитал” Плевнелиев отговори: "Всяко негово интервю е предпоследно, в следващото може би ще чуем нещо по-различно."

Въпреки публичните искри в отчета си за мандата Росен Плевнелиев обяви себе си като първият, който си тръгва и остава в добри отношения с лидера на партията, която го е издигнала.

Кои бяха гафовете на четвъртия президент?

Росен Плевнелиев покани на среща наследника си Румен Радев след втория тур на президентските избори. Срещата ще бъде запомнена с картината зад гърбовете им. Името на творбата е „Стадо говеда", нарисувана е през 1967 година от  Златю Бояджиев. В интервю пред bTV Плевнелиев коментира картината:

„Наскоро и с премиера Бойко Борисов седяхме тук и си казахме: „Добре де, това е народът – и кой го води, накъде го води, добре ли го води – в  правилната посока ли го водим , тази картина има своя дълбок смисъл и аз вярвам, че българският народ е мъдър и той усеща когато посоката е правилна и когато не е”.

Критици обаче определиха картината с говедата на фона на двамата здрависващи се държавни мъже като гаф.

И друго изображение прикова вниманието – по време на първата си новогодишна реч държавният глава ни честити настъпването на 2013 г. в една от  читалните на университетска библиотека. Бяха представени снимки от щата Колорадо, когато спомена неповторимата българска природа. За гафа беше обвинена служителка на Балкантурист, която я качила в сайта на Пампорово.

И един внушителен подарък на Росен Плевнелиев ще бъде запомнен. С огромно златно яйце той изненада папа Бенедикт при визитата си във Ватикана през 2012 г. Подаръкът от българската делегация за папата не успя да влезе в стаята. Плевнелиев поднесе на папата огромно 200-килограмово позлатено яйце – високо повече от 2 метра. Така и не разбрахме каква е цената на огромното яйце.

Росен Плевнелиев остава в историята и като вторият президент в света след Барак Обама, който шофира електромобил. Държавният глава повози и тогавашния американският посланик Джеймс Уорлик. Богатият опит на Плевнелиев зад волана не му помогна при срещата с автомобил от ново поколение - не успя да открие къде е дръжката, за да отвори вратата. 

И тежките, и усмихнатите моменти на президента Плевнелиев минаха в публичното отсъствие на съпругата му Юлияна. До последния ден на мандата тя спази решението си да не влиза в ролята на първа дама и да запази личното си пространство.