Русе – втора столица на България, безплатни магистрали и огромна парà за бюджета – три понятия, които успя да съчетае в една тема премиерът Бойко Борисов по време на редовното заседание на Министерски съвет в сряда. Плетеницата от светли бъднини за държавата бе наредена, след като регионалният министър Лиляна Павлова представи доклад за строителството на пътя Русе-Свиленград и отворените възможности пред желаещи инвеститори за концесия.

След като е запознат с предложението на регионалното министерство, премиерът преначертава картата на Европа, показва стенограмата от заседанието: „Ако ние съумеем да намерим инвеститор(...) Този път, аз гарантирам, че ако успеем да го направим сега по този начин, от Свиленград до Русе и ако Русе има този четирилентов скоростен път през Свиленград, ще стане втора столица на България. Това мога да ви го гарантирам. Целият ТИР-поток ще отиде от Азия на Дунав. Това абсолютно се вписва и в Дунавската стратегия и във всичко останало. Това е прекрояване на транспортната карта на Европа”.

Борисов разгръща още една от любимите си теми с подробности около други пътни проекти, които с реализацията си ще „гарантират за следващите поколения изключително сериозен трафик, съответно такси”. „Всеки ТИР ни носи 600 евро”, отбелязва премиерът.

Снимка: БГНЕС, архив
Снимка: БГНЕС

Въпреки навика на министър-председателя да дава подробна информация за цената на всеки реализиран проект, според записаното в стенограмата се оказва, че магистралите са безплатни:

„Ние все пак искаме България след като е закъсняла с 40-50 години от европейските държави, затова ние в момента правим шест безплатни магистрали плюс „Люлин” – седем безплатни магистрали. За този тежък трафик от ТИР-ове, който ще преведем от Свиленград на Дунав мост ще бъде платено и това ще са такси и пари, които ще влизат в бюджета”.

Борисов изтъква пред министрите си и една печеливша зависимост: „С една дума, колкото повече трафик караме, да не обикалят през Гърция, през Италия и къде ли не – да минат през тези пътища, това е парà и то огромна парà за бюджета”. Едното води и до другото: „И оттам вече можем да говорим, че ще се вдигат пенсии, ще се вдигат заплати, защото това ще гарантира приходи”.

Премиерът прави и специално обръщение към чуждия бизнес: „Затова се обръщаме, дали ще дойдат китайски, омански, катарски, каквито щат инвеститори, ние взимаме това решение, за да им кажем – заповядайте, който има интерес към това нещо – да дойде, добре дошъл”.

„Регионът ще цъфти”, казва Борисов, ако замисленото от управляващите се осъществи. А за да се случи, има нужда от премиерска ръка по рамото. „Спазвайте процедурите прозрачно, ясно и смело напред!”, приканва премиерът.