5,5 млн. лева допълнително ще бъдат дадени за ремонта на Военното НДК, което трябва да приюти наказателните състави и прокурорите от претъпкания Софийски районен съд (СРС). Това съобщи премиерът Бойко Борисов преди началото на днешното заседание на Министерски съвет.

„Единият корпус е готов и там, където са правили тази зала, почти колкото на НДК, ще бъде преградена наполовина и ще бъдат направени 35 съдебни зали”, обясни министър-председателят. Тези допълнителни 5,5 млн. лева се дават именно заради това.

Така ще бъде достигната сумата от 15 млн. лв., необходима за ремонта на Военното НДК. Още 1 млн. лв. ще бъдат дадени за сградата на бившето ГУСВ на бул. „Цар Борис III". Там трябва да бъде направен ремонт на покрива, където ще се помещава архивът на Софийския районен съд.

„С тези допълнителни средства изцяло е обезпечен ремонтът на двете сгради и се решава проблемът”, уточни правосъдният министър Диана Ковачева.

"Бях обещал на прокурорите и съдиите, че ще стане максимално бързо и това е максимално бързото”, обобщи премиерът Бойко Борисов.

Най-натовареният съд в страната ще има три адреса. Магистратите ще се разполагат в сегашната си сграда до Римската стена, във Военното НДК и в бившето ГУСВ. Преди днешното заседание на МС държавата бе решила да отпусне над 20,9 млн. лева за местенето.

Проблемът със сградния фонд на СРС е наболял от години. За повече от три десетилетия, откакто функционира сградата на районния съд до Римската стена в „Лозенец”, съдебните състави са се увеличили повече от 2 пъти, а броят на делата – почти 5 пъти. Освен това архивът е наводняван няколко пъти.