Правителството одобри допълнителни разходи от 500 000 лв. за Държавната агенция „Национална сигурност“, съобщиха от правителствената информационна служба.

Част от средствата са за изработване на инвестиционен проект с необходимите мерки за усилване и укрепване на сграда, предоставена на Агенцията.

Останалата част от ресурса отива за дейности по овладяването на кризисната ситуация със засиления миграционен натиск към страната ни.

Предвижда се средствата за изпълнението на постановлението да бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите/трансферите по централния бюджет за 2015 г., уточняват от кабинета.

С друго решение правителството предлага в ДАНС да бъде създадено национално звено за получаване и обработване на резервационни данни на пътниците в България, превозвани по въздух. 

Данните се обработват само за целите на предотвратяването, разкриването, разследването и наказателното преследване на тежки престъпления и при спазване на Закона за защита на личните данни. Това предвижда предлагана от правителството промяна в Закона за ДАНС, която ще бъде внесена в Народното събрание, пише в съобщението.