В средата на списъка с всичките решения от днешното заседание на Министерски съвет Правителствената пресслужба избра да постави приемането на Управленската програма на кабинета „Борисов”.

От прессъобщението разбираме, че тя е базирана на Програмната декларация, родила мнозинството. Описват се 21 области, в които кабинетът набелязва 423 конкретни цели и 1155 мерки.

„С приемането на документа кабинетът застава зад своите ангажименти за насърчаване на прозрачността, борбата с битовата престъпност и корупцията и използване на новите технологии за укрепване на управлението”, пишат още от „Дондуков” 1.

С това обаче се изчерпва официалната информация за програмния документ, по който ще работи обявилото се за реформаторско правителство, около чието зачеване многократно се повтаряше в условията на каква невиждана прозрачност се работи.

Именно управленската програма на правителството беше представяна нееднократно като стълб, който сплотява управленската коалиция. В различни конфликтни ситуации лидерите на отделните партии се въздържаха от коментар именно заради липсата на подобен завършен документ.

„Ако не сте забелязали предишния мандат колко много неща станаха, значи няма да забележите и този мандат”, коментира пред БГНЕС културният министър Вежди Рашидов. На въпрос дали в програмата все пак са разписани срокове на отделните цели и приоритети, той посочи, че журналистите трябва да се обърнат към вицепремиера Румяна Бъчварова по този въпрос.

Тя самата обясни, че документът минава на редакция и ще бъде публикуван в петък. „Публично не я представихме, защото е изключително голяма по обем. Аз имам ангажимент по общото й конституиране, да съответства на програмната декларация, политическото съгласуване. Там има много детайли, които дойдоха от министерствата и днес с министрите се разбрахме всеки един от тях в своя сектор да отговаря на ваши въпроси и да обясни всички мерки. Така ще бъде доста по-ефективно”, каза Бъчварова.

Дайте да не го обсъждаме тук

„Въпреки дългия период, в който беше съставена тази програма, по-дълъг отколкото бяхме заявили предварително, все още има предложения за някои допълнения и корекции. Затова предлагам да преминем към такъв работен режим в рамките на обсъжданията в Съвета за развитие – там, където има нужда да се направят допълнения, те да бъдат обосновани и да вземем решение дали да бъдат допълнени към програмата или не”, обяснява вицепремиерът Бъчварова по време на обсъждането на програмата на заседанието на МС.

От стенограмата се разбира, че парламентарните групи, които подкрепят правителството, са настояли съветът за развитие да заседава в петък от 14:30 часа.

„Едва ли е най-удобното време, но понеже ще има много парламентарни делегации през следващата седмица, не можем да си позволим да го оставим за февруари. И не би било добре”, коментира Бъчварова.

На въпрос на Бойко Борисов дали вицепремиерите ще представят програмата, тя отговаря: „Няма да слезем, защото много е голямо по обем. Основните неща аз през последните два дни ги обяснявам и нямам какво нещо по-ново да кажа”.

„Има няколко документа, които не подлежат на редакция – това е Библията, това е Коранът… Всяка една подобна програма, както вчера Иван Кръстев каза: „Събитията водят”. И най-вече, никой не може да прогнозира какво ще стане в следващите дни, камо ли години, но това е една рамка и, според мен, е добра”, коментира и министър-председателят.

Според Борисов, с програмата ясно се казва, че мандатът на правителството не е ограничен и не зависи от даден вот.

„Оттук насетне – Божа работа, но ние искаме да изкараме мандата на това правителство и никакви – нито местни, нито президентски избори могат да му повлияят. Даже аз вече няма и да се шегувам на тези теми. Просто ми омръзна, мина ми животът в това да ме питат кога ще ставам президент. От 15 години е този въпрос, а дето се вика не ме питат дали няма да искам да изместя Фандъкова”, коментира още той.

Изтече

Анализи на държания уж в пълна тайна документ се появиха още вчера в някои медии.

Сред по-любопитните точки в област „Енергетика” са продължаващата подкрепа за строителството на „Южен поток” (прави впечатление с липсата си предлаганият от Бойко Борисов газов хъб край Варна) и акцента върху удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” (специално е подчертано, че каквато и да е нова ядрена мощност ще бъде изградена само при доказан икономически ефект и без държавна помощ.

В сектор „Сигурност” е обърнато внимание на връщането на ГДБОП в МВР, строителството на ограда по границата с Турция и технологична модернизация на соловото министерство в т.ч. и "проучване на възможностите за изграждане на видеонаблюдение по места с цел превенция на битовата престъпност".

Сред смелите цели в образователната политика е минимум 50% от субсидията да е обвързана с качеството на преподаване. Говори се много също за взаимодействието между образованието и бизнеса и въвеждането на проектен принцип в научните изследвания.

Сред целите на отбраната е премахване на зависимостта от страни извън НАТО и ЕС за въоръжението на армията. Като отделен приоритет са изведени „Законодателно уреждане на националната координация на специалните служби” и „Активно развитие на политиката на киберсигурността”.