Захранване на газовия хъб „Балкан” със синьо гориво от Русия и изграждане на нова атомна електроцентрала са възможни от гледна точка на Европейската комисия, но и двата проекта трябва да бъдат реализирани според правилата на Европейския съюз. Това става ясно от писмо на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер до премиера Бойко Борисов, което беше разпространено от правителствената пресслужба.

Той отбелязва, че има отчетен напредък по отношение на интерконекторните връзки с Румъния, Сърбия и Гърция и в резултат България може да използва втечнен газ от южната ни съседка. В тази връзка, Юнкер посочва, че ЕК продължава да работи по концепцията за хъб „Балкан”, „която би могла да включи и новата мрежа за доставки на газ от Русия по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза”.

Въпросите по проекта ще бъдат разглеждани и на кръгла маса във Варна на 5 и 6 септември, на която ще присъстват потенциални инвеститори.

Юнкер подчертава, че България има правото сама да определя енергийния си микс: „Ако България реши да изгради нов реактор, тя трябва да уведоми Еврокомисията за такъв инвестиционен проект по силата на чл. 41 на Договора за Евратом”.

Коментарът му е във връзка с изказванията на представители на властта в последните седмици, че оборудването, присъдено на страната ни след арбитража с „Атомстройекспорт” може да отиде в нова мощност у нас, ако не му бъде намерен купувач.

По същество, коментарите на Юнкер в писмото (в което той през цялото време говори на „ти” на премиера-б.р.), не показват съществена промяна в позицията на ЕК. Още когато не се говореше за хъб „Балкан”, а арбитражът не беше приключил, Брюксел настояваше големите енергийни проекти у нас да се случват според правилата на общността.

Русия, обаче, не беше съгласна с това по отношение на собствеността на „Южен поток” (по чието трасе би могъл да се захрани "Балкан") и, заедно с конкретни политически, икономически и медийни кръгове у нас, настояваше за газопровода да бъде направено изключение.