Оставката на Драгомир Стойнев като зам.-председател на БСП е била поискана на днешния Национален съвет на партията. Това съобщи пред журналисти Явор Куюмджиев от БСП, като самият той е направил искането.

Куюмджиев заяви, че поведението на зам.-председателят на БСП през последните месеци като депутат не отговаря на стандартите на политиката на партията. Той добави, че не може когато министърът на енергетиката Теменужка Петкова прави гаф след гаф и от БСП я критикуват, Стойнев да каже в интервю, че одобрява нейната дейност.

Куюмджиев уточни, че не това е основната причина за поисканата оставка, но било "последната капка, която е преляла чашата". По време на Националния съвет Куюмджиев е казал, че Драгомир Стойнев носи голяма част от вината, че "Южен поток" не се е случил в България и е било груба грешка прехвърлянето на отговорността за преговорите към Европейската комисия.

Тогава много хора го съветвахме да обедини усилията на страните от Европейския съюз, през които минаваше тръбата, за да имат сила пред Европейската комисия и така да защитят интересите си, посочи Куюмджиев. На практика това се случи сега, но без нас, добави той.

„Вътрешнопартийната интрига изтощава и пречи”

„За мен е важна перспективата на лявото, какво е новото ляво. А лявото само продължава да губи позиции от търсенето на врага с партиен билет. Вътрешнопартийната интрига изтощава и пречи да правим най-важното – да печелим избори, да правим реална политика за вдигане на икономиката, и за намиране на изхода от социалната безизходица за милиони българи. Хората очакват това от нас, а не вътрешно интригантстване”, написа по-късно в изявление бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма.

„Разбрах задочно, докато съм на конференция за икономическо и енергийно сътрудничество в Югоизточна Европа в Загреб, че е обсъждано искане за оставката ми. Пълна спекулация са причините. Енергийните проекти се превърнаха в инструмент за вътрешнопартийно разчистване на сметки около Конгреса за избор на председател миналата година”, пише Стойнев.

Той се обръща към атакуващите с припомняне, че преди че преди следващия изборен конгрес има местни избори. „Имам какво да кажа на другарите от НС, ИБ, както за вътрешните процеси в БСП, така и за това какво излъчваме като политика навън. На бюро съм казвал мнението си без да вадя мнението си публично, спазвайки партийната дисциплина. Явно коректността ми да говоря само в партийни формати е използвана, за да бъда ударен сега”, заключва той.

Явор Куюмджиев.
Снимка: БГНЕС

Проводник на чужди интереси

Само пред съпартийците си той директно обвинил Стойнев, че е проводник на чужди икономически и външнополитически интереси и че той е виновен за провала на трите важни за БСП енергийни проекта - АЕЦ „Белене”, Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” и газопровода „Южен Поток”.

В повечето изказвания били в посока оставка на Стойнев и защо досега са си мълчали. Единствени Росен Карадимов, бивш съветник на Сергей Станишев от премиерските му години, и депутатът Кирил Добрев защитили Стойнев.

Тогава Румен Овчаров се изказал от името на онези, които не са си мълчали и са предупреждавали в БСП още през 2013 г. какво ще стане с енергетиката. Според участници във форума, Овчаров заявил, че Стойнев не е бил министър на БСП, а е бил от квотата на Делян Пеевски.

Пред журналистите Куюмджиев посочи, че ако БСП иска да спечели местните избори, трябва "да сме ясни, чисти и консолидирани". Илиана Йотова коментира, че точката за оставката на Стойнев вероятно ще влезе в дневния ред на следващото заседание на БСП.

Председателят на БСП Михаил Миков заяви, че във всеки един момент, във всеки орган на партията трябва да се носи отговорност от всеки, включително и от него. Той добави, че ще подложи поисканата оставка на много сериозно обсъждане и ще има определени действия след това.

Попитан дали на следващото заседание ще бъде разгледано искането за оставката, председателят на БСП заяви, че на следващото заседание може да се очаква всичко.