В новия Висш съдебен съвет влизат професионалисти, но и те ще бъдат обект на натиск за вадене на прокуратурата от съдебната система. Това коментира в студиото на „Лице в лице” съдебният кадровик Ясен Тодоров.

„Оптимист съм за професионалните качества на членовете на следващия Висш съдебен съвет. Не съм оптимист как ще се промени външният натиск. На мен политици не са опитвали да ми оказват някакво влияние. Натискът, който е от улицата и определени организации, гони определени цели – както беше разбито следствието, така да бъде обезкървена прокуратурата, да се извади от съдебната власт и да се управлява от политици”, заяви той.

По думите му първата стъпка в тази посока е била разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегии. „Най-тъжното е, че това се прокламира от председателя на Върховния касационен съд, чиято работа това не е”, отбеляза Тодоров.

„Стана ли по-добро правосъдието с разделянето на ВСС? Не, зацикли работата на ВСС”, подчерта той.

Той хвърли върху Лозан Панов вината и за безпрецедентния призив на чуждестранни компании за съдебна реформа у нас като единствен начин за подобряване на бизнес климата. „Най-малко прокуратурата е виновна за лошия бизнес климат в страната”, подчерта членът на ВСС и посочи като по-големи проблеми държавната администрация, липсата на е-правителство и търговските и гражданските съдилища.

„Препоръчвам на г-н Панов да се съсредоточи върху тези проблеми, срещу които скачат тези организации”, заяви Тодоров и отбеляза, че „работната атмосфера” във ВКС също не била на добро ниво. Той обаче не даде повече подробности.

Според кадровика е нормално съдебната система да се ползва с ниско доверие, защото „изначално 50% от хората са недоволни, защото са губеща страна в процеса”, а другите са под влиянието на внушението, че Темида у нас има проблеми.

На въпрос защо в северната ни съседка корумпирани политици от най-високо ниво влизат в затвора, а у нас – не, Ясен Тодоров отговори: „За Румъния има и друга теза – че има политическо преследване. Не искам България да се превръща в опитно зайче и всеки да си прави експерименти върху нас”.