Лидерът на РЗС Яне Янев, който е съветник на премиера Бойко Борисов, отказа да назове кой от Висшия съдебен съвет му е дал информацията от SMS-а, който той е изпратил на Борисов.

В четвъртък във ВСС стана скандал, след като председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов показа препратено му от премиера съобщение, в което член на съвета „рапортува” на министър-председателя, че съдебните кадровици не са разрешили той да бъде привикан във връзка с казуса „Яневагейт”.

Този SMS е изпратен от служител във ВСС, който е няколко мандата на работа там и е изключително почтен и свестен човек, разкри само Янев в предаването „120 минути” по bTV.

Лидерът на РЗС обаче отбеляза, че никога няма да каже името му, освен ако компетентните органи не поискат.

„Като журналист не издавате вашите източници, а искате да кажа кой във ВСС от администрацията ми е дал тази информация, за да я препратя на премиера – никога няма да го направя”, обърна се Янев към водещия Светослав Иванов.

Аргументът на Янев беше, че запазва самоличността на информатора си в тайна, за да го предпази от репресии. Той посочи още, че информаторът не е негов роднина.

Казал съм „А” и ще стигна до „Я” в близките дни, закани се още Янев.

Той твърди, че преди да покаже SMS-а на журналистите, шефът на ВКС Лозан Панов е излязъл от заседанието на ВСС и се е консултирал с друго лице, което в момента не е от съдебната система и няма нищо общо със съдебната власт. Тази информация Янев имал от същите свои източници във ВСС.

Янев нарече клюки и интриги твърденията, че неговият кум му е изпратил информацията. „Моят кум се казва Стоян Ръждев и той е от Сандански. Никога не е имал нищо общо със съда и прокуратурата”, подчерта съветникът на премиера.

В съдебната система през последните 25 години има мафия с бели якички, която е превърнала част от правосъдието в правокупуване, а не в правораздаване, каза още Янев.

Имам потресаваща информация за случващото се в СГС и във ВКС, отбеляза още той.