Управляващите искаха да разделят предстоящия референдум от президентските избори. Затова беше вкарана и темата със задължителното гласуване, за да се намали интересът към предстоящия референдум. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV депутатът от БСП Янаки Стоилов.

Той беше категоричен, че само българските граждани могат да поставят въпроса дали са длъжни да упражняват своите избирателни правата – това не може да го направи нито парламентът, нито правителството, нито президентът.

„Логиката беше първо да има произнасяне по този въпрос на референдума, а с оглед на този отговор парламентът да разсъждава дали това е допустимо от конституционна гледна точка и как да го направи. Сега нещата са разместени”, коментира Стоилов.

„Другата промяна е в опита на управляващите да сложат графа за гласуване против всички. Тя е насочена към това недоволството да не се насочи към други партии, тоест протестният вот да не намери политическа алтернатива, а всъщност да бъде отчетен и преразпределен отново между водещите партии”, каза още той.

Според него е странно въпросът с референдума да се прехвърля на президента, защото той няма други правомощия, освен да определи датата на изборите и на референдума.

Във връзка с гласуването в чужбина Стоилов е на мнение, че е можело поне вотът в рамките на ЕС да е по-свободен и на повече места, което да улесни българските граждани.

По думите му „поправките на поправките” на Изборния кодекс вместо да решават проблемите, които да укрепват държавността и да защитават правата на гражданите, се опитват да моделират процеса с оглед на непосредствените интереси на партиите, които участват.

Правят се поправки като за трето четене и възникват много формални въпроси дали това е допустимо, заяви Стоилов.

Във връзка с рекордния брой кандидати за лидер на БСП Стоилов коментира, че тази суматоха не е много добра, защото едва ли няколко дузини хора могат да ръководят партия като БСП.

„Колкото и кандидати да има, трябва да е ясно, че има два избора, три пътя няма”, подчерта обаче той.

На въпроса дали ще бъде кандидат за президент, Стоилов отговори, че по него БСП не е започнала обсъжданията и политически и лични договорки по тази тема няма.

Ако завърши успешно своя конгрес, БСП ще има добри шансове на президентските избори, прогнозира още Стоилов.