Бизнесменът Абдуллах Бююк, издирван от турските власти във връзка с опита за преврат в страната, е бил предаден на компетентните органи в южната ни съседка, научи bTV от източници в МВР.

Това е станало с принудителна административна мярка по реда на Закона за чужденците в България. Бююк е бил принудително отведен до ГКПП „Капъкуле” днес следобед заради изтичане на законово установения срок, в който може да пребивава у нас.

По-рано днес външният министър на южната ни съседка Мевлют Чавушоглу обяви, че привърженикът на опозиционния духовник Фетхуллах Гюлен не е получил политическо убежище у нас и ще бъде доведен в родината си.

Не стана ясно обаче как е станало това. Българският съд отхвърли на два пъти искането Бююк да бъде екстрадиран, а днес Министерството на правосъдието обяви, че трето искане не е идвало. Чак привечер се разбра, че не се е наложило южната ни съседка да го иска по официален ред.

Вчера в студиото на „Тази сутрин” журналистът Илхан Андай разказа, че турчинът е бил арестуван, защото е искал от влиятелни бизнесмени да финансират организацията на опозиционния духовник Фетхуллах Гюлен. В последствие съдът го освободил и, докато прокуратурата протестирала, той напуснал Турция и се установил в България.

Преди дни Бююк беше лаконичен пред bTV по темата: „Не искам никакви проблеми с Турция. Аз съм тук легално, нямам проблеми тук, но не вярвам на Турция”.