Две заседания на Реформаторския блок се проведоха в Народното събрание в понеделник - на Председателския съвет и на парламентарната група. Въпреки че днес официални консултации между ГЕРБ и РБ не бяха обявени, малко след реформаторите в НС пристигнаха и преговарящите от партията на Бойко Борисов – Менда Стоянова и Румяна Бъчварова. По-късно в тяхната стая влезе и председателят на ДСБ Радан Кънев.

В центъра на разговорите на ПГ на реформаторите бе споразумението с ГЕРБ от 20 точки, което беше обявено за почти финализирано с оставащи технически корекции. След днешните обсъждания трябва да бъде решена позицията на Блока дали ще участва в кабинет на малцинството на ГЕРБ.

Също така стана ясно, че реформаторите вече обсъждат предложения за министри в евентуално правителство и как ще бъде структурирано то.

Конкретните предложения на РБ ще бъдат обявени във вторник, каза Радан Кънев: „Технически е разговорът ни. В работен режим сме всички. Допуснахме грешка да обсъждаме имената преди програмата. Сега няма да я допуснем втори път. В момента колегите правят финални, напълно редакционни бележки по програмната декларация. Вчера след 7-часовата работа те са свършили страхотна работа“.

Относно структурата на кабинета Найден Зеленогорски заяви пред bTV, че едно от вижданията им е Министерство на икономиката и енергетиката да бъде разделено на три по-малки - на икономиката, енергетиката и туризма.

Кънев допълни, че коалиционно споразумение ще има, след като бъдат уточнени мнозинството, програмата и имената. "Не обичам нито когато от една страна към друга се поставят срокове, нито когато хората се обвързват взаимно с някакви фатални срокове все едно светът ще свърши, ако нещо не се случи във вторник“, заяви Кънев.

Въпреки че от ГЕРБ бяха поставили срок до понеделник на РБ, днес Румяна Бъчварова заяви: „Обсъждахме как вървим оттук-нататък, за да можем да продължим с изготвяне на структурата със съвсем спокоен конструктивен тон. Засега сме удовлетворени от темпа на работа. На въпрос кога очаква да бъдат финализирани преговорите, тя  коментира, че не може да се ангажира със срокове, но се опитват това да се случи възможно най-скоро.