Георги Кадиев, който се впусна в битката за кмет на София, беше изключен почти единодушно от парламентарната група на БСП.

"За" това решение гласуваха 37 от 39 депутати. Самият Кадиев не участва в гласуването, а един депутат от левицата отсъства и не е дал своя глас.

Кадиев каза, че до местните избори на 25 октомври ще бъде независим депутат, а след това според вота на хората ще реши дали да остане в Народното събрание. Той обяви, че ще напусне парламента само ако не се справи с предизвикателството на местните избори, което по думите му означава да отиде на балотаж.

Не ми е фикс идея, напускал съм вече парламента, навремето и като заместник-министър съм напускал, посочи той, но отбеляза, че на парламентарните избори е избран преференциално. Хората очевидно гласуваха за мен - 6000 преференции, за да съм различен, отбеляза Кадиев.

"Ако на 25 октомври хората не ме припознаят като нещо ново и различно като политик, аз ще съм четвърти, пети, шести - напускам и следващият да влиза", добави той. По думите му истинският успех ще бъде да стигне до балотаж. Ако не стана втори, напускам, уточни той.

Кадиев посочи, че единствената му мотивация да се яви за кмет е нещо хубаво да се случи в София.

Заместник-председателят на ПГ на "БСП лява България" Атанас Мерджанов коментира, че Кадиев е имал достатъчно поводи да разбужда БСП, в това число и Софийската градска организация, но очевидно не се е справил с тази задача. БСП не е в най-завидната си политическа кондиция, но се опитваме, правим всичко възможно и съм сигурен, че резултатите на 25-ти ще бъдат доста изненадващи за някои политически сили, заяви той.

Предстои изключването на Кадиев и от партията. Остава въпросителната около това дали той ще се изключи автоматично, като се кандидатира, или ще има специален акт на партията за това.

Решението на Кадиев да се кандидатира за кмет на София, въпреки че левицата има друга кандидатура – Михаил Мирчев, разгневи социалистите.

Самият Кадиев обяви, че няма намерение сам да напусне нито БСП, нито парламентарната група. Той оправда постъпката си с факта, че е единствената алтернатива на ГЕРБ и нейния кандидат Йорданка Фандъкова.