За разлика от президентските избори, на парламентарните сблъсъкът с БСП е губещ за ГЕРБ. Това заяви пред bTV политологът Румяна Коларова с обяснението, че с такава стратегия управляващата партия „само ще налее масло в огъня и ще подсили опонента си”. Основната тема, която социалистите щели да използват срещу управляващите, била АЕЦ „Белене”.

Коларова подчерта, че каквото и да се случи от гледна точка на събитийност до изборите, то няма пряко да повлияе на резултатите.

„Всичко зависи от подкрепата за ГЕРБ - ако тя се срине до 15%, партията ще загуби следващите избори, ако се запази над 20% шансовете й за втори мандат остават доста високи”, прогнозира политологът.

Според нея е нормално всяка нова партия да казва, че тя ще бъде трета сила в парламента. „Кунева обаче не е нов фактор, тя е отдавна в политиката, въпросът е дали ще влезе в парламента”, допълни още Коларова.

Тя и колежката и Антоанета Цонева се обединиха около мнението, че основният акцент в новия политически сезон няма да е политически. Той обаче ще има сериозен ефект върху политическия живот в страната – става въпрос за предстоящия избор на Висш съдебен съвет и по-специално на главен прокурор.

„Главният прокурор е важна фигура не само заради дългия си мандат. Тази личност ще играе основната роля за реформата в съдебната система, която е основен проблем за българската демокрация”, заяви Коларова с уточнението, че промените от работата на главния прокурор няма да бъдат видими веднага, защото при създалата се традиция на съдебен процес у нас няма как да има резултати толкова бързо преди изборите.

С мнението се съгласи и Цонева, председател на Института за развитие на публичната среда, според която новият ВСС ще носи цялата отговорност за промените в съдебната система. „В България се очертава тенденция за невъзможност за разделяне на властите, затова този изборът е толкова важен, тъй като е заплашено върховенството на закона”, допълни експертката.