Парламентът обсъжда новите изборни правила до края на годината. Какво забърка временната комисия за изборния кодекс в най- политическия закон за държавата опитва да обобщи Габриела Наплатанова.

В сряда най- вероятно заместник –председателят на парламента Мая Манолова ще внесе проектозакона с изборните правила, който пренаписа след дълги обсъждания с граждански организации.

Безспорните достойнства на проекта са облекчаването на условията за регистрация в изборите и вписването на методиката за разпределение на мандатите. За регистрация на партия ще трябват 2500 подписа и 2500 лева депозит, за коалиция тази цифра е двойна.

Какво обаче ще се случи с пренаписания документ от 229 страници на комисията Манолова? Вариантът публикуван на страницата на комисията ще бъде матрица, от която всяка парламентарна партия ще изработва свой вариант на изборен закон. И в предишния парламент от 6 проекта Искра Фидосова сглоби един закон, който бе приет на среднощни заседания и ще запомним с опашките пред изборните секции, закъсняващите протоколи и изнервените секционни комисии.

Проектът на БСП по думите на Манолова ще предвижда активна регистрация за изборите. В избирателните списъци фигурират над милион и половина граждани, които не са в страната. Те живеят зад граница имат лични документи, постоянен адрес и няма как да не бъдат включени в избирателни списъци, защото всеки български гражданин независимо къде се намира има право да участва в национални избори. От друга страна това създава злоупотреби.” ,мотивира се Манолова.

Идеята е за основа на следващите избирателни списъци да бъдат включени имената на гражданите, които ще гласуват на изборите за европарламент. В периода до следващите национални избори всички, които не са гласували трябва да заявят желание да бъдат включени в списъците. За гласуване ще бъдат дописвани и тези извън списъците ако отидат да гласуват в секцията по постоянен адрес.

В проекта на левицата няма промяна на прага за влизане в парламента, който остава 4%. Не е посочен и прагът за преференциите (това е процент от гласовете, който позволява пренареждане на кандидатите в листата) . Неофициално се обсъждат варианти между 5%и 7%, но окончателното решение ще се вземе от депутатите в пленарна зала.

Коалиционният партньор на левицата обаче категорично иска висок праг за преференции иначе се изкривявал вота. В село с 500 жители и 25 гласа са достатъчни да объркат сметките. Предложените новости като изборен регистър, активна регистрация за изчистване на списъците от фантоми и машинно гласуване се посреща със скептицизъм.

„Трябва да се гарантират механизмите и всеки който има право да гласува да не бъде затрудняван и възпрепятстван и да бъде включен в избирателния списък. Независимо дали предварително или в последствие. Ако това не бъде гарантирано в изборния регистър не бихме могли да приемем такъв вариант”, обясни председателят на правната комисия в парламента Четин Казак.

ДПС готви проект, в който се разрешава агитацията на майчин език в предизборната кампания и се премахва принципът за уседналост. Това ще бъде наложено в пленарна зала, прогнозират от ГЕРБ .„Нашите опасения са, че ДПС ще наложи волята си над БСП и ще бъде премахнат принципа за уседналостта”, убеден е депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. Според него така ще се възстанови изборния туризъм, а предложението да се гласува с повече от един знак ще върне лоши практики като контролиран вот и купуване на гласове.

И ДПС и ГЕРБ имат съмнения,че машинното гласуване, което ще бъде въведено експериментално за следващите избори може да доведе „до грешки”. Манолова също се притеснява, че времето за проучване на достатъчен брой фирми, които предлагат машини за гласуване е кратко, но пък в избирателните секции с машини ще бъдат сложени и хартиени бюлетини за избирателите, които се объркват от машинното гласуване.

ГЕРБ внесе в края на юни законопроект за промени в сега действащия изборен кодекс, с по- нисък праг за влизане в парламента ,но до момента не са предложили да бъде обсъждан в зала. „Обмисляли сме такъв въпрос. Ясно е, че ако бъде разгледан такъв законопроект той би бил отхвърлен без особени дебати.А основните дебати са свързани с това, което искат гражданите по- нисък праг за влизане в парламента не 4% както се предлага в проекта и различна избирателна система - не сега съществуващата” , обяснява Ципов.

АТАКА също готви свой проект и ще го внесе до 2 седмици. Какви предложения имат хората на Волен Сидеров засега остава тайна.Така че през декември ни чакат разгорещи дебати в пленарна зала за най- политическия закон.

„Имам много притеснения и те са достатъчно сериозни. Дали ще бъде приет навреме и още повече дали тези добри неща и очаквания на хората, които се съдържат в изборния кодекс ще бъдат факт след като се мине през въртележката в пленарна зала през мелачката тук” не скрива Мая Манолова.

Остава да видим какво ще се получи в пленарната зала от забърканото- пълна каша или пък хомогенна смес от партийни интереси, която ще бъде експериментално приложена върху избирателите.