Коалиция за България внесе в парламента проект на нов Изборен кодекс, обяви на пресконференция в Народното събрание зам.-председателят на парламента Мая Манолова.

Текстовете съвсем спокойно могат да бъдат причислени към дейността на Манолова като „парламентарист отвсякъде”, тъй като тя бе лицето на готвените промени.

Манолова председателства временна комисия за кодекса, кани граждани на дискусия, разяснява, сега е и вносител.

„Част от текстовете са подобрени, като например: машинното гласуване, работа на социологическите агенция, избор на професионална изборна администрация. Всички важни предложения на гражданските организации присъстват в проекта на Коалиция за България”, заяви Манолова.

„За първи път ще се гласува за личности, защото въвеждаме преференции. Въвеждаме машинно гласуване, което ще бъде въведено експериментално. Налице е осигуряване на равнопоставеност на кандидатите в изборите, нови правила за медийната кампания. Наблюдателите и медиите ще могат да присъстват на всички фази на изборния процес. Ще има пълна прозрачност на това как работи изборната администрация”, посочи Манолова.

„Предлагаме праг за преференция 7%. Готови сме и да чуем други предложения”, допълни тя и подчерта, че бюлетината ще бъде интегрална.

Манолова изрази надежда през януари или в началото на февруари окончателно да бъде приет новият Изборен кодекс.