Изборен борд от експерти ще заработи към служебното правителство. Той ще помага за провеждането на честен и демократичен вот на 5 октомври – без „Костинброд-2”.

До датата на изборите бордът ще действа като при гасене на внезапно пламнали пожари. Пожар беше скандалът с неправомерно отпечатани и съхранявани бюлетини през миналата година в печатница в Костинборд. Пожарникарите за вот 2014 г. ще са специалисти по изборни закони от 30 неправителствени организации.

„Винаги възниква проблем, който не е очакван и при възникването на такъв проблем хората, които работят в тясно сътрудничество с Министерския съвет и с ЦИК могат да решават съвместно проблемите”, коментира проф. Михаил Константинов.

От Министерския съвет обясниха за bTV, че още утре ще се подготви правилникът за дейността на изборния борд. Начело застава съветникът на премиера проф. Емилия Друмева. Първото заседание е в сряда и на него най-вероятно ще присъства и Георги Близнашки.

Днес от външното министерство обявиха, че очакват рекорден брой секции зад граница - около 400.

„Ние вече няколко пъти призоваваме ръководителите на нашите мисии зад граница да проявяват активност в общуването с българските общности. Мисля, че има една тенденция на повишен интерес към изборите”, коментира ресорният зам.-министър Катя Тодорова.

Дипломатите обаче предупредиха, че определените 1 200 000 лева за изборите в чужбина може да се окажат недостатъчни, тъй като през през май зад граница имаше 167 секции, за които бяха похарчени 710 хиляди лева. Ако сметката не излезе, пари ще дойдат от бюджета на външното ведомство.