Броят на гражданите в избирателните списъци се доближава прекалено до абсолютния брой на населението на България, алармира депутатът от БСП Михаил Миков седмица преди референдума за развитието на ядрената енергетика.

В подкрепа на тезата си той цитира данни от доклада на наблюдателите от ОССЕ, според които 17 % от населението няма избирателни права защото е на възраст под 18 години, предаде БГНЕС.

„Една от препоръките на ОССЕ беше да се решат въпросите свързани с големия брой избиратели в списъците спрямо общия брой на населението,” припомни депутатът.

Данните, обаче показват, че в много населени места избирателните списъци са набъбнали в сравнение с
изборните списъци за президентския вот.

В Благоевград са повече с 6947, в Петрич - 2000, във Видин – с около 2000, в Добрич -2419, Пловдив- 6500, Русе -570, Силистра- 400.

„Няма обяснение на увеличаване на избирателните списъци за референдума, което още повече ги отдалечава от база данни население от преброяването,” подчерта още Михаил Миков.

За същия проблем отдавна предупреждават от Движение „България на гражданите”. И във вторник във Велико Търново членът на партията Петър Николов изрази опасения, че „мъртвите души” в избирателните списъци ще опорочат вота.

По думите му, само във Великотърновска област са засечени над 15 000 несъществуващи гласоподаватели в избирателните списъци. Разминаването е открито при сравнение на данните от последното преброяване на населението и избирателните списъци в системата на ГРАО.

Преди седмица от партията на Меглена Кунева изнесоха данни, че „мъртвите души” са около 950 000 души.

За да се избегне манипулация на вота от Движение „България на гражданите" настояват да бъдат премахнати избирателните списъци, а хората да гласуват само с лична карта.

От партията са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов с няколко предложения за промени в Изборния кодекс. Те се противопоставят на удължаването на изборния ден и настояват да се въведе одит на изборните резултати.

От партията ще съставят и списък с проблемните секции, където има данни, че се правят злоупотреби.