Номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН е 100% руска игра, като АБВ на родна почва правят всичко по силите си, за да й гарантират резервен вариант – президентския стол. Това каза в студиото на „Лице в лице” журналистът Иво Инджев.

„Руснаците винаги играят с повече кандидати”, посочи той. Инджев припомни, че през 2009 г. Бокова от аутсайдер е станала директор на ЮНЕСКО в конкурс, в който конкурентите й са били отстранени чрез компромати, а номинираният от Русия е „паднал за дузпа” като сам се е замесил в скандал.

Бокова е била на 9 май на Червения площад с Георгиевска лентичка, когато всички европейски лидери са бойкотирали парада заради събитията в Украйна, припомни Инджев.

Според него обаче българката няма шанс да оглави Организацията на обединените нации: „Има страни членки на Съвета за сигурност, които никога няма да допуснат Ирина Бокова”. Една от тях е Великобритания заради изказване на Бокова, в което тя нарича Фолклендските острови „Малвински”. Двете наименования на една и съща територия са възприети съответно от Лондон и Буенос Айрес, които водиха за нея война през 1982 г. с победа на британците.

Другата вероятно е САЩ, където има силно еврейско лоби, тъй като Инджев припомни, че ЮНЕСКО е приобщила Палестина „в противоречие на някои кръгове по света”.

Именно заради тези рискове, според Инджев, АБВ се опитва да прокара промени в конституцията: „Това е резервната писта за Ирина Бокова – да бъде издигната за президент. Ирина Бокова не е живяла последните 5 години в България”.

Инджев посочи, че не вярва ГЕРБ да издигнат директора на ЮНЕСКО за кандидат-президент, но такава възможност има по отношение на Ивайло Калфин. Той е „резервен вариант”, но освен това е „консенсусен кандидат на Георги Първанов и Бойко Борисов”.

За ставащото в ДПС

Ахмед Доган е бил подведен с опорни точки от руското посолство и сега ДПС постепенно осъзнава, че е обявила война на Турция, коментира Инджев по повод речта на почетния председател на движението и последвалата скоротечна смяна на ръководството му.

Журналистът посочи, че речта на Доган се базира на една лъжлива информация – че НАТО не е имало позиция за сваления руски самолет към момента, в който Лютви Местан е изчел декларацията на ДПС в подкрепа на Турция. Инджев припомни, че още във вечерта на инцидента генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е подкрепил южната ни съседка.

Според него, ДПС сега са пуснали интригата, че не е била публикувана цялата реч на Ахмед Доган, че останало нещо неизказано, защото в момента „дават заден ход”, осъзнали, че „са обявили война на Турция” с преповтарянето на тезите, използвани от русофилските кръгове у нас.

Иво Инджев отбеляза, че светските правителства в Анкара преди Реджеп Ердоган са били на позицията, че ДПС вече е изиграло историческата си роля. Тази позиция се споделяла и от някои кръгове вътре в самата партия, но те постепенно били изолирани, а след идването на власт на сегашния турски президент подкрепата за движението била възстановена.

Именно затова и журналистът определи като „много голяма грешка” това Ахмед Доган да става враг на Реджеп Ердоган.

Кой кого командва у нас

При посещенията си у нас, високопоставените западни представители не се държат като хора, които заповядват, подчерта Инджев. Според него има други канали, по които се изразява одобрението или неодобрението за случващото се у нас, като директното даване на заповеди не е в стила и духа на отношенията между партньори.

„Това не Варшавския договор, в който Брежнев да удря по масата и да казва какво да се прави. Много хора вероятно изхождат от собствения си опит”, коментира Инджев по повод коментарите у нас за това, че политиците ни получават команди от Запад.

По отношение на отказа от „Южен поток”, който Пламен Орешарски обяви в компанията на двама американски сенатори, журналистът посочи, че те са партийни емисари, а не представители на американската държава. Той допълни, че актуалният български премиер на няколко пъти е казал, че газопроводът ще се строи.

Според него след днешното официално прекратяване на проекта от страна на „Газпром” ще е интересно какво ще се случи с „пеликаните, накацали край „Южен поток” със зейнали човки” за подизпълнителски договори.