Едно от най-страшните неща, които България може да допусне, е Русия и Турция да се сблъскат на нейна територия. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV политологът Иван Кръстев.

Това е нещо, което с дълги години напред българското общество ще плати, ако допусне на нейна територия различни групи, независимо от симпатията им – проруски или протурски, да се опитват да формират българската политика, посочи той.

По думите му започваме да виждаме това с разцеплението в ДПС, виждаме го и в други политически партии, които се опитват да използват тези сблъсъци за търсене на собствена политическа идентичност.

Всяко заиграване на България с протурска или проруска политика, със силно антитурска или антируска политика, носи проблем за една страна като България, която не може да си позволи да се затвори нито икономически, нито политически сега, коментира Кръстев.

Корупцията започва да изглежда като проблем на националната сигурност, защото напрежението, сблъсъкът между държавите, все повече започва да изглежда в икономическата област, а не просто във военно-политическата област, отбеляза той. Въпросът при това напрежение между Русия и Турция е от какво трябва България да се страхува повече - че Русия ще спре газта или че Турция ще пусне бежанците, заяви още Кръстев.

Всичко, което преди ни караше да се чувстваме по-сигурни – това, че сме взаимно свързани, сега това ни плаши, обобщи той.

Страни като България, които са на периферията на ЕС, биха загубили най-много, ако ЕС по един или друг начин започне да се преструктурира, прогнозира той.

Хората са на улицата, искат да вземат справедливостта в свои ръце. Постепенно виждаме каква е цената на неработещите институции, заяви още политологът.

По думите му това не е проблем само за нашата страна. Недоверието към политическите елити като цяло е обща тенденция. Хората имат усещането, че никой не мисли за тях, отбеляза Иван Кръстев.

Излизането на улицата има своята цена, защото се сблъскват не просто хора и институции, много често самото общество се разделя на две, допълни той.

Смисълът на институциите е да не се оказват хората един срещу друг по улиците, каза още политологът.