Ниското обществено доверие към институции като Народното събрание и Министерския съвет показва, че политиците се боят от ролята, която са поели, а администрацията не може да бъде дисциплинирана да поема отговорност за решенията. Такъв анализ на политическата обстановка направи бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов пред „Дарик”.

„Страната се управлява без доверие”, обобщи Костов и заяви, че парламентарните избори през май не са дали резултат, след като България не е постигнала стабилност след тях.

„Изборите са най-мощното средство в условията на демокрация, за да се стабилизира една държава, защото те дават доверие и институциите се прераждат чрез изборите и надеждите се концентрират в новосдобилите се с доверие хора и институции”, обясни Костов и определи липсата на положителни промени като „много некачествен политически процес”.

Според Иван Костов протестите през изминалата година са израз на липсата на доверие в управлението, което е изкарало хората на улицата.

„Българите искат да излязат едно на едно с властта, искат да я контролират, знаят, че могат да я контролират на базата на електронните възможности на епохата, интернет, свободата на комуникиране и на информацията. Те искат директно да упражняват този контрол, тя да е отчетна пред тях, искат да я виждат наистина загрижена, а не обслужваща себе си”, изтъкна бившият лидер на ДСБ.

Иван Костов оцени като все още висок протестния потенциал на гражданското общество и прогнозира, че може да избухне при всяка грешка на управлението.