Средствата в бюджета, който са заделени за бедствени ситуации могат да се окажат недостатъчни и затова с този въпрос трябва да се занимае министър-председателят Бойко Борисов.

Това заяви в петък преди парламентарния контрол от името на парламентарната група на Синята коалиция лидерът на ДСБ Иван Костов.

“Изразяваме тревога от възможността страната да не успее да се справи с последствията от снега, последвалото заледяване, повредите на важни инфраструктурни обекти и очакваните последствия от снеготопенето”, заяви Костов в парламентарна декларация.

Проблемът е, че средства може да се окажат недостатъчни, тъй като такъв снеговалеж и снеготопене не са се случвали от 20 години, предупреди той. По думите му последната такава криза е от 1984 – 1985 г. и държавата няма опит как да се справи с нея.

“Не става дума само за хидротехническите съоръжения, а за това дали средства, които регулярно са се заделяли в последните години, ще са достатъчни за възстановяването на мостове, пътища от републиканската мрежа и укрепването на свлачищата”, повтори той.

"Отново питаме дали имаме готовност за ефикасно противодействие, ако ситуацията се усложни", заяви още лидерът на ДСБ.

Костов де поинтересува от състоянието на питейната вода, предвид очакваната тежка ситуация с топенето на снеговете и обяви, че проблем има и с дигите на реките, включително на Дунав, които са занемарени. Посочи още, че се активизират свлачища и че "такива проблеми сме виждали в страната, но не в такива мащаби".

С уточнението, че вътрешният министър Цветан Цветанов отговаря за бедствените ситуации костов обяви, че  министър-председателят Бойко Борисов трябва лично да се информира какви са рисковете.

"Ще изпратим писмото на премиера и той трябва да поиска сметката на бюджетните разходи и да се направи анализ, за да се установи дали трябва да се отпускат допълнителни средства", обяви Костов и лансира идеята да се заделят пари от фискалния резерв за подобни ситуации.