Никакви корпоративни интереси не са обслужени в досегашните решения на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това заяви категорично председателят на регулатора Иван Иванов в предаването „Лице в лице” по bTV.

Той определи като безумно твърдението на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, че комисията обслужва олигарсите.

„Отправят се обвинения към комисията, по които ние ще се произнесем, след като внимателно ги анализираме. Най-вероятно ще подадем и сигнал до органите, които трябва да изискат от г-н Домусчиев да даде доказателства за своите твърдения”, посочи Иванов, който допълни, че се чувства омерзен от подобни изказвания.

Ни най-малко не сме във война с бизнеса, категоричен беше Иванов. „Бизнесът плащаше 36 лв. добавка „задължение към обществото” допреди около година и няколко месеца. След това по един некоректен начин по отношение на българските граждани добавката беше намалена на 19 лв., а за потребителите на регулирания пазар достигна 53 лв.

След като сега въвеждаме единна ставка от 40 лева, спрямо 36 лева преди година увеличението е далеч по-малко от 20%, изчисли Иванов.

„За един от бизнесмените, който остро протестираше, се видя в Търговския регистър, че има 4 млн. лева печалба миналата година. Потреблението на електроенергия, което също е записано, е 190 хиляди лева. Дори да приемем тезата му за 20% увеличение, това прави 40 000 лева, което спрямо 4 милиона е само 1%. А той казваше, че ще изхвърли стотици работници.

„Не би трябвало българският бизнес да почива на две основи - ниска цена на тока и на ниска цена на работната сила. В Западна Европа е точно обратното”, категоричен беше Иванов.

Драстично увеличение на цената на тока до края на годината не се очаква, категоричен беше още шефът на КЕВР.

Във връзка с ВЕИ сектора Иванов припомни, че в момента Агенцията за държавна финансова инспекция извършва спешни проверки във ВЕИ дружествата. „Там, където има несъответствие, където има нарушения, които трябва естествено да бъдат доказани, ние ще вземем всички съответстващи на закона мерки”, увери той.

„За тези ВЕИ централи, които са ползвали двойна преференция – от една страна, са реализирани с пари по национален или международен проект, а друга страна, получават преференциални цени, веднага се прави проверка дали от техните инвестиции е извадена сумата, която са ползвали. Ако не е извадена, се намалява цената на енергията от тези дружества и се прихващат и вземания, които трябва да бъдат осъществени за предшестващ период, когато те са измамили фактически със своите цени”, обясни Иванов.