Като „повод за интерес и медиен шум” и „един добър пиар в промотирането на Министерството на инвестиционното проектиране в публичното пространство” оцени преодоления вот на недоверие ресорният министър Иван Данов в коментар пред „Дарик”.

След като благодари на опозицията в лицето на ГЕРБ, министърът обясни, че не вотът не е повлиял конструктивно на работата му. „Аргументите „срещу", които бяха предложени, не мога да кажа, че бяха особено аргументирани. Не чух нищо, което да смятам за полезно. Не чух нищо, което да ми помогне в развитието на концепцията за това министерство”, изтъкна Иван Данов.

Новосъздаденото министерство търпи много критика както заради позиционирането му в правителството на Пламен Орешарски, така и заради неясната перспектива кога ще започне да работи. Тези упреци обаче бяха заглушени от дискусиите около провалената процедура за вот на недоверие и парламентарните схватки между управляващи и опозиция, които неколкократно приключиха с липса на кворум.

Според него „нещата, подсказани като недостатък”, са част от нормалното развитие на всяка нова структура. „След 100 дни съществуването за това министерство е трудно да се каже, че то има натрупани негативи", добави Данов.

Той обясни, че качеството на проектите е една от причините за слабото усвояване на ресурси. Според министъра е необходим „един общ план за развитие на страната”, а от стратегическо значение за инвестициите е изготвянето на общите устройствени планове на общините.

„В момента започнахме да събираме информация от всички кметства, пуснали сме писмо до областните управители, за да се ориентираме какво е състоянието на нещата. Стратегически най-важният елемент от проектната готовност е изготвянето на общи устройствени планове на общините, тъй като тези планове са условия за отпускане на средства за реализиране на следващи проекти. Доколкото ми е известно, една четвърт от общините имат такива планове, другите са в различни етапи на развитие, някъде са в процес на изготвяне, някъде не са започнали, тъй като много от общините основният им проблем е, че нямат финансиране за тези проекти", заяви Данов.

Министърът посочи, че Министерството на инвестиционното проектиране ще се занимава с „координацията на тези проекти” и „ще се опитва да помогне при намиране на средства по определени програми”, тъй като бенефициент са общините.

„Проекти има, обаче не е осигурено за всички финансиране, намират се на различен етап. Има проекти, които са в съвсем начална фаза, концепция, която е формирана на базата на някаква необходимост или в следствие на някакви аварии", уточни Данов.