Великденските добавки, стрес тестовете на пенсионните фондове, социалните привилегии на служителите в МВР, правата на румънските роми и у нас и кандидатурата за президент бяха част от темите, които министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Министерският съвет реши допълнителна субсидия от 50,5 млн. лв., които ще бъдат предоставени на Националния осигурителен институт (НОИ) за великденски добавки. Ще ги получат същият контингент хора, който получи добавки и по Коледа – пенсионери, които получават пенсия до 300 лв. Става въпрос за 1,262 млн. души, или малко под 60% от пенсионерите, обясни Калфин.

Добавката ще е 40 лв. НОИ ще направи всичко възможно добавките да бъдат изплатени с априлските пенсии.

В средата на годината ще бъдат направени стрес тестове на пенсионните фондове и застрахователните компании, както се правият тестове на банковата система. Този процес трябваше да започне в началото на годината, но беше отложен. Обяснението е, че наличните експерти у нас работят по банките.

Методологията е международна, но голяма част от експертите, които ще правят тестовете, ще са българи. Крайната цел е да се види, ако има рискове в икономическата среда, дали има рискове хората да изгубят парите си.

Имаме всички основания да предполагаме, че резултатите ще са добри. Данните ще са готови към края на годината, коментира министърът.

Калфин посочи, че няма конфликт със здравния министър Петър Москов по въпроса с денталното лечение на пенсионерите. Попитаха ме дали трябва да има специална програма за такова лечение, отговорих, че да, но тя е част от здравната, а не от социалната система, а медиите измислиха, че имам конфликт с Москов, обясни той.

По въпроса с промените в закона за МВР и социалните привилегии на полицаите, министърът коментира, че това е специализиран закон и диалогът е между вътрешния министър Румяна Бъчварова и синдикатите.

Не трябва да се ограничим с МВР. Би трябвало във всички ведомства в сектор „Сигурност“ да направят промени, които да разделят труда на чиновниците от този на служителите, работещи в условия, които представляват риск за здравето им, посочи Калфин.

Помолен да коментира писмото на румънския евродепутат Моника Маковей за правата на румънските роми в България, министърът каза, че не за пръв път се получава такова писмо – това се случвало периодично, изпращали ги различни среди в Румъния, но не правителството.

Никой не пречи на който и да е човек да учи какъвто език иска, но основните предмети се учат на български, това е записано в закона. Хубаво е г-жа Маковей да направи справка и да види, че България спазва всички най-високи норми за защита на права на човека. Ние сме еднонационална страна по конституция, посочи Калфин.

Попитан дали ще се кандидатира за президент, Калфин отговори, че „не е моментът да се решава“ и че досега е чул за двама кандидати – Луна и Жорж Ганчев.

АБВ започна много полезна инициатива – да се предизвика общ дебат що за държавен глава ни трябва.

АБВ ще подкрепи антикорупционния закон в този му нов вариант и ще внимаваме какво се случва, защото у нас се приемат закони, а не се спазват, каза още Калфин.

Вижте целия разговор във видеото.