Саморазправата подменя правосъдието и доверието в институциите. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в студиото на „Тази събота” по bTV. Според него „ядката” на проблема зад убийството във Враца е липсата на вяра в институции у нас – заради нея все по-често се стига до саморазправа и агресия.

Министърът на труда и социалната политика обеща да ангажира Агенцията за социално подпомагане, която да посети семейството на починалия Тодор, за да определи с какво може да им се помогне.

Кабинет щеше да има и без АБВ, но ние настояхме за вкарването на определени политики и затова намерихме място в управляващата коалиция, коментира зам.-председателят на ПП АБВ. Въпреки стабилността, която искахме настоящата коалиция да донесе на страната, имаме сериозни критики към управлението малко повече от година след началото на мандата, подчерта той. По думите му АБВ не е съгласна със стила на поведение на ГЕРБ. „Няколко пъти по особено важни теми обявяват политики без да ги обсъдят, без да ги обяснят на хората”, припомни Калфин. Подобни случаи, повишили напрежението имаше около решенията за дълга, приемането на бюджет 2016 г., както и издигането на кандидатурата на Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН.

„Ние не си търсим повод да излезем от коалицията”, изтъкна Калфин. Но с тази кандидатура имаме невероятен шанс, какъвто в последните години не сме имали, допълни той.

Зам.-председателят на АБВ подчерта, че „ако не се вземат мерки категорично да се подкрепи кандидатурата на Ирина Бокова, ще поставим цялостния въпрос за външната политика”. Според Калфин международната ситуация около България значително се е изменила за последната година. Заради бежанската криза, засиленото напрежение между Турция и Русия и конфликтите в Близкия изток, външната политика и сигурността на България излизат на преден план за ПП АБВ.

Опозицията има право да иска вот на недоверие, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика. Той призна за проблемите в сферите на демографията, ескалацията на престъпността и здравеопазването. По думите му, за да се реши демографската криза, например, е необходима надпартийна и дългосрочна политика.

Готови сме за сътрудничество с Левицата, но трудно комуникираме с нея през последната година – в повечето случаи става само чрез медиите, заяви зам.-председателят на АБВ. Той отрече вероятността президента Георги Първанов (2002 г. – 2012 г.) да се кандидатира отново в предстоящите президентски избори.

От днес започва дебат в АБВ на тема „Президентът лидер или придатък на избирателната власт”. Той ще започне в София, а по-късно ще се проведе и в някои от по-големите градове в провинцията, разказа Калфин. Според него целта на инициативата е да се проведе една принципна дискусия за очакванията от президентската институция.