Ивайло Калфин става вицепремиер по социалната политика в бъдещето правителство на Бойко Борисов, съобщи лидерът на АБВ Георги Първанов.

Преди това Калфин съобщи, че програмната декларация, приета от ГЕРБ и РБ, съвпада до голяма степен с програмата на АБВ. По думите му пюартията е потвърдила готовност за присъединяване към програмната декларация за бъдещ кабинет на ГЕРБ, заедно с Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

„Аз и колегите ми, които участвахте в преговорите от името на АБВ сме удовлетворени от начина, по който бяха започнати и провеждани консултациите между политическите партии. Те бяха максимално отворени, на практика всички опции бяха на масата, всичко, което се случваше беше пред вашите очи. По никакъв начин не сме се занимавали с договорки или уточнения, които са извън знанията на медиите”, заяви той.

Бившият евродепутат и външен министър обясни, че в програмната декларация, във вида, в който тя е днес, от АБВ вижддат голяма част от приоритетите, които са поели в предизборната кампания. „В програмната декларация има над 40 текста предложени от коалиционните партньори”, коментира още Калфин.

По думите му още от нощта на изборите АБВ са заявили, че трябва да се търси най-широко национално съгласие по основните теми, които да се включат в основната програма. „За съжаление някои от политическите сили априори отказаха да участват в преговори по същество и съдържание”, допълни той.

„Продължавам да мисля, че ако се бяха ангажирали, може би този документ щеше да изглежда по различен начин и да отрази повече приоритети. След техния отказ да участват по документа, на практика ние участвахме заедно с ГЕРБ, РБ и ПФ”, допълни бъдещият вицепремиер.

В сряда Бойко Борисов похвали Калфин, като отбеляза, че той се е справял прекрасно в изготвянето на бюджета и на ЕП, и на ЕК. Освен това бил с безспорен авторитет и би бил един добър мост към комисарите, излъчени от ПЕС.