„Истанбулската конвенция се използва за политически интереси”, смята бившият социален министър Ивайло Калфин. В студиото на „Лице в лице” той коментира, че конвенцията занимава обществото с нещо, което не е съществено и не е истина.

„Вече няма европредседателство, няма теми от ежедневието ни – ставаме и си лягаме с конвенцията”, допълни той.

Той допълни, че по логиката на дебата около Истанбулската конвенция, не знае защо преди 7-8 години не е имало подобни скандали за приемането на закон у нас, който позволява смяната на пола по желание.

„Тогава не чух всички тези, които активно говорят сега”, допълни Калфин.

Той коментира още, че жените в България полагат четири пъти повече неплатен труд. „Жените се свързват с праховете за пране и чистенето вкъщи – това справедливо ли е?”, допълни Калфин.

По повод скандалите за понятията джендър и пол в Истанбулската конвенция, Калфин поясни, че това са две думи на английски език, които означават две коренно различни неща – „sex (пол) е в значението, което ние разбираме – биологичния пол. Gender е точно това, за което ви говоря – социалната роля”.

„Управляващите направиха една грешка – когато отложиха гласуването на Истанбулската конвенция, трябваше да кажат какви промени ще има”, коментира още Калфин.

По думите му още по „негово време” е щял да внесе Истанбулската конвенция за разглеждане от парламента, но била „твърде скъпа”.

„Ние имаме доста скромни социални услуги, това е един значим ангажимент към жените и младите момичета, които са обект на домашно насилие, това изисква специална грижа”, допълни Калфин.

По думите му тази грижа в момента се предоставя от неправителствените организации, но държавата не може да разчита на тях.

Калфин допълни, че той лично е привърженик на конвенцията.