Може да звучи самонадеяно, но нямам никакво съмнение в подготовката, опита, капацитета и образованието си. Това заяви в предаването "Лице в лице" Ива Йорданова, която подаде оставка като заместник-директор на Държавната агенция за българите в чужбина, след като беше наричана скандално назначение, приятелката на Лукарски, новата номенклатура.

Йорданова заяви, че е назначена от вицепремиера Илияна Цанова, на която е била съветник от политическия екип и агенцията е била неин ресор. "Не съм извършила нищо незаконно", подчерта тя и допълни, че мъжът до нея – лидерът на СД Божидар Лукарски няма нищо общо с назначението ѝ.

Тя каза, че продължава да настоява за конкурс в агенцията, който да е публичен и да се излъчва, така че българите в чужбина да могат да се гледат. Тогава тя би се явила, за да покаже какво може и да изчисти името си.

Йорданова припомни, че е завършила "Международен бизнес" в колежа "Бъркли" в САЩ и има магистърска степен по "Национална сигурност" от Военна академия "Г. С. Раковски". Според нея обаче за длъжността е нужен не само опит, но и почтеност, обективност, прозрачност, каквито се е надявала да внесе в агенцията.

Тя каза, че заглавията в медиите не са я притеснили, а я притеснява, че е започнал дебат, че няма нужда от агенцията. По думите ѝ има нужда от Агенцията за българите в чужбина, защото това е агенция с мисъл, заряд и идентичност, но е нужно да мине разследването и да се случат промени в нея, за да заработи, както трябва.

За отношенията си с Лукарски тя коментира, че всеки от тях има някакво професионално развитие, преди да се запознаят и във времето на връзката им никой не е експлоатирал личните отношения за професионални назначения. Тя дори е подала оставка от всички ръководни длъжности в "Движение България на гражданите" и Реформаторския блок и не е била в листите на парламентарните избори, за да няма съмнения, че е в конфликт на интереси.

"Амбициите ми са да живея в справедлива държава", обясни Йорданова и изрази надежда атаката срещу нея да не е била политическа.

Гледайте целия разговор във видеото!