Най-важният въпрос е дали Европа иска реална диверсификация на газ - това трябва да си изясним. Думите са на премиера Бойко Борисов след среща с премиера на Азербайджан Артур Расизаде в Баку. Ден, след като стана ясно, че страната ни може да стане първата в ЕС, която внася азербайджански газ, българският министър-председател заяви, че му предстои ключов разговор по темата с президента на общността ЕС Херман ван Ромпой. "Искаме съдействието на ЕК за изграждане на междусистемна газова връзка между България и Турция", каза още той.

Енергийните компании на България и Азербайджан подписаха меморандум за готовност за доставки на газ у нас още през 2014 година, в случай, че дотогава интерконекторната връзка между страната ни и Турция бъде изградена. Подписаните до момента документи в областта на енергетиката предвиждат пренос на около 1 милиард куб. метра природен газ годишно от момента, в който бъдат готови междусистемните връзки с Турция и Гърция. Това на практика е една трета от цялото потребление на станата ни. Борисов обаче подчерта на няколко пъти въпроса дали ЕС има интерес от повече източниците на газ за континента.

„Ако не ни дадат да направим интерконекторната връзка през Турция и по нея да се доставя газ от Азербайджан за Европа, думата диверсификация ще си остане само термин за ЕС. В сферата на политическата пропаганда ще си останат думите, че ще караме някакъв втечнен или компресиран газ отнякъде занякъде, при цените, които може да ни даде Азербайджан при директна доставка”, коментира премиерът.

Според източник от българската правителствена делегация в Баку, цените на азерския газ, които са обсъждани, са около 300 долара за 1000 кубически метра, при почти двойно по- висока цена, на която купуваме в момента.

„Търговските тайни са си тайни и аз мога да ги пазя. Но ми стана ясно каква е реалната картина в газовия сектор в света”, добави още Борисов.

Според премиера Расизаде не само енергийните проекти между България и Азербайджан трябва да се развиват. „Пред нас стоят въпроси, свързани с продоволствената сигурност. Затова можем да развиваме отношенията си в сферата на селското стопанство, хранителната индустрия и туризма”, каза от своя страна домакинът на срещата.

Азербайджанският премиер посъветва и за по-активни връзки в културната сфера. „Един от любимите ми десет диска, които слушам, когато си почивам, е на Лили Иванова”, сподели с българската делегация Расизаде.