Ирина Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ООН. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание днес.

Подкрепата на страната ни обаче ще е до време и под условие.  Бокова ще се ползва с пълната подкрепа на България до 26 септември. Тогава, ако на петото изслушване на кандидатите за генерален секретар на ООН, тя не се класира първа или втора, нещата за нас и за нея ще се променят, съобщи Борисов.

Той не каза каква точно ще е промяната - дали ще има друг кандидат, или просто България ще спре да е активна в подкрепата на сегашния.

Факт е обаче, че днес, по време на цялото си изявление по темата, Борисов не спомена нито веднъж името на Кристалина Георгиева, сочена за алтернативна българска кандидатура.

Още в началото на заседанието Борисов обяви, че е поканил на него Бокова, но тя отказала, защото имала по-важна работа в ЮНЕСКО, което му направило лошо впечатление.

Външният министър Даниел Митов пък отрече всякакви външни договорки, след като София се оказа в центъра на дипломатически сблъсък между Берлин и Москва по темата. Няма да се влияем от трети държави, благодарим на Русия и Германия, че реагираха правилно, каза той.

Културният министър Вежди Рашидов припомни, че миналият кабинет "Борисов" е подкрепил Бокова за шеф на ЮНЕСКО. "Тя беше ясно определена политически, но това не ни повлия да я изберем, защото е българската кандидатура", посочи той.

От БСП реагираха остро и обявиха, че това е удар по суверенитета ни. "Tой всъщност формално я подкрепя, но неформално открито заявява, че кабинетът не стои зад нея", отбеляза лидерът Корнелия Нинова.

Според БСП има груба намеса на външни сили във вътрешните ни работи, а кабинетът минирал възможността българин да застане начело на ООН.

Към момента няма официален коментар на ситуацията от щаба на Ирина Бокова. По темата няма изказвания и от Кристалина Георгиева.  Няма и яснота, ако Бокова не е първа или втора на 26-ти септември, каква ще е българската позиция по темата.

От края на миналата седмица в българските медии се появиха информации, че България възнамерява да смени Ирина Бокова с Кристалина Георгиева като кандидат за генерален секретар на световната организация.

Тези спекулации предизвикаха тежък международен скандал. Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че Русия е против подобна смяна, извършена под натиска на чужда държава. Тя визираше Германия и нейния канцлер Ангела Меркел, която по време на неотдавнашната среща на Г-20 в Китай е поискала от руските лидери да подкрепят такава смяна.

Не закъсня и официалната германска реакция. Берлин обвини Москва, че информацията, че канцлерът Ангела Меркел се опитала да окаже натиск върху България да избере нов кандидат в надпреварата за мястото на Бан Ки Мун не отговаря на истината.

Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО, беше издигната на 11 февруари 2016 г. за поста генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България в ООН.

За да бъде избран един кандидат за поста генерален секретар на ООН, той трябва да събере 9 гласа "за", включително на всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. След това името на кандидата ще бъде внесено в Общото събрание на ООН за утвърждаване.