За близо 700 от проверените 1300 специализирани акции, в които е прилагана сила и помощни средства, няма основание по закона. За над 200 няма дори документ. Това съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев след националното съвещание на ръководството на МВР.

„Проверката показва, че 200-те спецакции са се случили с устно разпореждане. За тях няма документи за това къде отиват и какъв е резултатът от тях”, заяви наследникът на Цветан Цветанов.

Преди Коледа МВР започва проверка на всички полицейски операции, при които са използвани специализирани сили при арести. Тогава Йовчев каза, че всички операции на служителите на реда, при които при задържане е употребена сила или са използвани помощни средства, ще бъдат проверени. Проверката трябваше да обхване периода от 1 януари 2009 г. до декември 2013 г.

По темата с бежанците, Йовчев обясни, че под 100 са преминалите мигранти за последния месец през българо-турската граница, като цифрите за същия месец на 2012 година, когато в България не е съществувал бежанска криза, са 193-ма. Министърът допълни, че в момента са изготвени планове и трябва да се подходи вече към подготовка и строежа на преградното съоръжение на границата.

„От Министерство на отбрана имаме уверение, че съоръжението ще бъде изградено в предвидените срокове с кратки отклонения. Над 3000 места са открити към момента за настаняване на бежанци. В Харманли и Пъстрогор са много добри условията. Във "Враждебна" и "Военна рампа" предстоят ремонтни дейности. Ще осигурим храна от февруари. Подобрихме процедурите и механизмите, гарантиращи сигурността на гражданите”, ангажира се още шефът на МВР.

Мерките, които ще се предприемат в борбата срещу битовата престъпност, са в няколко насоки. На първо място, полицаят трябва да е там, където от него имат нужда, именно заради това изискахме разпределението на полицейските сили, включително и съобразено с времето, в което се извършват престъпленията с концентрацията и характера на тези престъпления. Предприемат се мерки за бързо приемане и бърза реакция по сигнал. Предприемат се и контрол над криминалния контингент в съответните райони, каза още Цветлин Йовчев.