Бившият шеф на Агенция „Митници” Ваньо Танов ще стане „герой” на прокуратурата – това прогнозира депутатът от ДПС и председател на временната комисия за разследване на случая „Мишо Бирата” Йордан Цонев в ефира на bTV. Според него „няма никакви свидетелства” за намеса на президента Георги Първанов в случая.

Цонев изреди хронологично подробности от развитието на проверките на пивоварната на покойния Михаил Михов, известен като Мишо Бирата. Името му влезе в публичния дневен ред след изтичането през 2011 г. на запис на разговор между тогавашния премиер Бойко Борисов и Ваньо Танов, в който се дава устно разпореждане за спиране на проверката.

Нелегалният спирт

Йордан Цонев информира и за „много други интересни факти” около пивоварната на Мишо Бирата. „С някои отпадъчни продукти се вари спирт – той е под особен режим, акцизът за спирта е стотина пъти по-висок от този на бирата”, уточни депутатът.

„В една тетрадка, намерена от митничарите, има данни, че в периода до проверката за две години са произведени над 68 000 литра спирт – има и данни по колко градуса и какво количество. Нелегалното производство на спирт е престъпление по Наказателния кодекс”, изтъкна Цонев с уточнението, че пивоварната не е имала лиценз за производство на спиртни напитки.

„Мобилните групи на Митниците са намерили тетрадката, но за това в агенцията няма и следа – предстои прокуратурата да установи защо”, коментира още депутатът. По думите му, задачата на оглавяваната от него временна комисия е да обследва практиките и да установи какви са нанесените щети на държавния бюджет от дейността на Михаил Михов. „Щетите от бира са малки, но от спирт са големи”, коментира той.

Йордан Цонев коментира и ролята на Ваньо Танов в случая. Той се съгласи, че шефът на Митниците е изпълнил разпореждане на премиера, но допълни: „Ако премиерът ти изисква нещо, което е незаконно, си подаваш оставката.”

„Няма никакви свидетелства, че президентът Георги Първанов е замесен в случая”, подчерта Йордан Цонев, като припомни цитат на Бойко Борисов от записа, в който той казва: „Поел съм ангажимент, не съм като Първанов”.

Той намекна още, че съществува и оригинален запис на разговора между Борисов и Танов, който беше наречен „манипулира”, защото бил копие на оригинала. „Все си мисля, че на някакъв носител може да има и оригинален запис”, изтъкна Цонев.

Хронологично

Най-напред Йордан Цонев направи уговорката, че приема да се включи в задочния диалог по темата чрез медиите, който лидерът на ГЕРБ инициирал при участието си в предаването „120 минути” в събота. „Предизвикан съм – два пъти след началото на работата на комисията предметът на комисията – Бойко Борисов, си позволява да дискутира публично пред медиите факти от проверката”, мотивира се Цонев.

Той изрази възмущение от интерпретацията на Борисов, че с разпореждането за прекратяване на проверката в пивоварната на Мишо Бирата практически е изпълнил постановление на съда.

Според документите, проверени досега от комисията на Цонев, първата проверка на пивоварната е извършена на 9, 10 и 11 ноември 2009 г., а втората – на 13 март 2010 г., откогато е и записаният разговор между Борисов и Танов.

Йордан Цонев уточни, че съдът практически не е върнал лиценза на пивоварната, а е спрял предварително отнемането му. Агенция „Митници” е издала постановление за нарушения на 2 февруари 2010 г., въз основа на което е трябвало да бъде отнет лицензът на пивоварната.

На 9 март съдът постановява спиране на отнемането, но според документацията Агенция „Митници” е уведомена за това решение на 19 март. Според Йордан Цонев това означава, че Борисов е изпълнявал всичко друго, но не и решението на съда.

„Въпросната проверка, за която Борисов се обажда четири дни след издаването на въпросното решение и шест дни преди Агенция „Митници” да е уведомена за това решение на 19 март, за което има документ. Борисов уж изпълнява съдебното решение, а казва на Танов „Хайде прибирай ги от там, нали поехме ангажимент”, обясни Йордан Цонев.

„Той обаче е поел ангажимент към Мишо Бирата – той му се е обаждал и при първата проверка, която е извършена от мобилни групи с участието на Митница Лом”, обясни още председателят на временната комисия за проверка на случая.

Йордан Цонев обясни още, че пивоварната практически е имала право да работи, докато чака решението на съда за отнемането на лиценза й, но под митнически контрол, като на място всеки ден е имало митнически служител, който е запечатвал фабриката след края на работния ден.

„Защо на 13 март отива митническа проверка? Свидетели се обаждат, че в събота фабриката е работила, без да е уведомила контролиращия орган. Намират указание да се работи с намалено осветление, при тишина и т.н.”, обясни още Йордан Цонев.

„Митниците не са някаква охранителна фирма да се управляват по телефона”, коментира той взаимоотношенията между Бойко Борисов и Ваньо Танов.