Премиер от типа на Пламен Орешарски е подходящ премиер и за това, и за следващото правителство, заяви депутатът и зам.-председател на ДПС Йордан Цонев пред БНТ.

По-рано през тази седмица от движението се обявиха за предсрочни избори до края на годината, но въпреки това Цонев заяви, че парламентарната група ще подкрепи кабинета при гласуването на вота на недоверие за финансовата политика, внесен от ГЕРБ в средата на миналата седмица. По думите му „правителството ще подаде оставка, когато двете партии, които го подкрепят, се разберат по този въпрос".

Йордан Цонев бе категоричен, че не може точно ГЕРБ да поиска вот по финансовата политика, защото кабинетът „Орешарски" водел много по-добра финансова политика от кабинета „Борисов". „Събираемостта на данъците е по-добра спрямо миналата година, но изостава спрямо графика, разписан в бюджета”, посочи Цонев. По думите му дефицитът е по-висок, защото има над 500 млн. лв. плащания по „Околна среда".

„Имаме проблем с европрограмите и този проблем трябва да бъде изчистен. Ако ме питате кой е виновен, трябва да отговоря, че вината се разполага върху три правителства", каза още Цонев.

Депутатът от ДПС смята, че България трябва да има правителство, което да има стабилна подкрепа в Народно събрание от над 130 депутати, като те трябва да са представители на „партии с близки програми”, без да влезе в подробности кои биха били евентуалните коалиционни партньори зад бъдещо правителство.
„Статуквото остава същото, защото няма нито дясна, нито и лявоцентристка алтернатива. Единствената промяна е смяната на националистите с популистите на Николай Бареков", каза още Цонев в коментар на изборите от 25 май.

Той посочи, че ДПС ще води разговори с БСП относно хоризонтите към предсрочни избори. „Ако хоризонтът е до юли, няма да има ремонт на кабинета", уточни той.

Йордан Цонев посочи, че правителството е имало за цел да стабилизира цялостния икономически цикъл, и оцени, че това е до голяма степен постигнато. Той сподели, че не подкрепя еуфорията на Борисов и Реформаторския блок след евроизборите, по-скоро има загриженост за политическата и икономическа стабилност.

Зам.-председателят на ДПС изрази надежда, че „българският избирател ще зададе по-стабилна формула на управление, за да може едно следващо правителство да изкара пълен мандат”.

На въпрос кой трябва да поеме инициативата за предстоящите разговори за бъдещето на правителството, Цонев посочи, че това трябва да е мандатоносителят, а именно БСП.

По темата за „Южен поток” Йордан Цонев изрази традиционната позиция: „Ползата от „Южен поток” е безусловна – и за Европа, и за България", каза той и добави: „Сигналите на Брюксел са ясни. Не мисля, че нещо може „да мине" през ДПС и да е „против" Брюксел. При положение, че има „Северен поток", не виждам причина да няма и „Южен поток.”