При откриването на конференция на българските посланици министърът на външните работи посочи няколко приоритета, които трябва да са основни за работата на дипломатите – привличането на инвестиции, силен Европейски съюз, Близкия изток, отношението към Русия и укрепване на трансатлантическите отношения.

По думите на Николай Младенов задача номер едно за професионалните ни дипломати трябва да е даването на принос за „излизане от кризата”. Те ще трябва да търсят и проучват нови пазари за българския бизнес. За целта ще се засилят контактите с икономическото министерство.

„Нашата ниша - на МВнР, са чуждестранните пазари и привличането на чужди инвестиции в българската икономика”, аргументира се Младенов. И оцени като „груба грешка” отнемането на външнотърговската роля на МВнР в миналото.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Българският бизнес настъпва и се нуждае от всестранна дипломатическа и консулска поддръжка”, подчерта той. Дипломат номер едно на България призова посланиците към по-голяма активност по отношение на общата външна политика на ЕС. „Вие трябва да сте гласа на ЕС по света”, каза Младенов.

В този смисъл, високо беше оценена работата на българското посолство в Дамаск, което било „пример как малка страна може да задава експертиза на целия ЕС”. Добрите позиции в Близкия Изток също са сред основните задачи пред външната ни политика.

Отново ще има държавни стипендии за младежи от трети страни, които да се обучават у нас. Обсъжда се идея скоро в София да бъдат поканени стотици български възпитаници, които заемат ключови постове в своите държави.

Младенов посочи още няколко инициативи, които смята да осъществи. От пролетта МВнР ще организира голям балкански форум за хората, които ще вземат решения за в бъдеще.