Временната комисия по искане на главния прокурор за отнемане на имунитета на депутата Волен Сидеров реши да остави лидера на „Атака” без защита от наказателно преследване заради разследването на два стари инцидента. Това стана ясно от думите на председателя на временната комисия в парламента Димитър Главчев, цитиран от БГНЕС.

Няма искане за арест на Сидеров. Сега предстои Народното събрание да гласува свалянето на имунитета на Сидеров в пленарната зала.

"Решихме до удовлетворим исканията на главния прокурор, който поиска разрешение от Народното събрание да възбуди наказателно преследване срещу Сидеров по два казуса. Единият е популярен, свързан със журналист от СКАТ, а другият е случката от площада в Батак", обясни Главчев.

Според него, е имало предложение да бъде прекратено разискването по една от точките и да поканят Сидеров да обясни какво е станало, но, позовавайки се на правилника на Народното събрание, според който всеки депутат може да присъства в комисията като слушател, 8 от членовете на временната комисия са счели, че Сидеров е уведомен за това заседание и не се е явил, защото не е искал.

7 са били на обратното мнение, но са решили да не се призовава Сидеров допълнително.

Относно това дали не е прекалено късно сега да се сваля имунитетът на депутата от „Атака”, за нещо, станало преди пет години, Главчев заяви, че това става по преценка на главния прокурор и ако не са изтекли давностните срокове, всеки магистрат има право да предприема каквито и да е действия.

Припомняме, Сидеров е разследван за сблъсъци с граждани и полиция пред столичен магазин за алкохол и в НАТФИЗ в дните преди местните избори, както и за по-ранен подобен случай на Летище Варна.