Недвижим имот, през който „фучи вятърът”, свали „защитната стена” около премиера и повиши степента му на уязвимост. Използваните термини може би напомнят на елементи от сюжета на електронна екшън игра, но всъщност са част от стенограмата на редовното заседание на Министерски съвет от 6 юни.

Проект на Решение за продажба на част от недвижим имот, собственост на „Образование и наука“ ЕАД, предложено от ресорния министър Сергей Игнатов, бе „срязано” от Бойко Борисов заради „мирис” на скрита приватизация.

Игнатов обяснява а премиера и колегите си, че става въпрос за 3101 кв. м от наличните 31 590 кв. м разгърната площ и обяснява подробности:

„Този имот е строен навремето много амбициозно като печатница, в която трябва да работят над 2 хиляди души. Днес целият производствен цикъл е свит и там са около 187 човека. През 2005 г. „Демакс” АД е закупило от този имот 4866,72 кв. м и по доклада, който имам от изпълнителния директор, те искат да купят още тези 3 хиляди кв. м. Към настоящия момент „Образование и наука” ЕАД притежава сграден фонд, който значително надхвърля нуждите и същевременно за него се правят разходи по стопанисването му, които са свързани с поддръжка, данъци и такси. Свободните площи се отдават под наем, а голяма част са свободни, защото и никой не ги наема. Така че, това е предложението”.

Последва въпрос от Борисов: „Преди правено ли е това нещо със същата сграда?”, а Игнатов отговаря: „Правено е 2005 г. Тогава „Демакс” са закупили 4800 кв. М”. Тук обаче премиерът се усъмнява в легитимността на продажбата и пита: „Това не е ли скрита приватизация?”. Оказва се обаче, че образователният министър не е запознат с юридическите аспекти на сделката: „Не мога да Ви кажа дали е скрита приватизация. Ние владеем 31 590 кв. м”. Тогава министър-председателят задава още един въпрос, достоен за теста от външното оценяване на четвъртокласниците: „Ако, примерно, това от 2005 г., това от 2008 г. и това от сега, ако го обединиш в едно, колко прави сумарно?”. А Игнатов показва добри познания по математика: „Сумарно тяхното е 7 хил. кв. м, на нас ни остават 25 хил. кв. м”.

Тези изчисления обаче не се харесват на премиера, който бързо нарежда парчетата от аритметичния пъзел: „Така, значи той без да участва на търг през Агенцията за приватизация, парче по парче и след една две години ще купи още 5 и в един момент ще ти вземе контролния пакет. Затова има Агенция за приватизация”.

В разговора обаче Игнатов признава, че ведомството му се стреми към улесняване на процедурата: „Въпросът е, че ние не искаме да се лишим и не планираме да го приватизираме. Имаме твърде много свободни площи, които или са под наем, или така си стоят, през тях фучи вятърът в момента, а ние плащаме за издръжката доста пари”.

На въпрос на премиера какво пречи имотът да мине през Агенцията по приватизация, министърът отговаря: „За да мине, трябва да има решение на Народно събрание, защото е по закона в забранителния списък”.

Цялата схема обаче изглежда твърде съмнителна на Бойко Борисов: „На практика, ние с това решение сега обикаляме забранителния списък в закона и влизаме в тази посока. И утре именно в това Народно събрание ще излезе опозицията и ще каже – защо заобикаляш закона и защото правиш скрита приватизация?! И аз какво ще им отговоря?”

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Игнатов се оказва неподготвен и по тази тема и ползва „пищови” от адвокатите: „Не знам. Юристите ми казаха, че не е скрита приватизация”.

Липсата на конкретни отговори навява скрита конспирация за Борисов, който обаче не оспорва професионализма на своя министър:

„Аз не се съмнявам в теб, не ме разбирай грешно, но тези, които са ти поднесли всичко това, утре ще те пратят на питане или най-вероятно ще ме питат мен, защото ще има министерско решение. Ако това, което казваш като мотиви, е така, повтарям, не се съмнявам, ще отидеш в парламента, ще поискаш от парламента за този обект поради тази причина съгласие на парламентарните групи да ти дадат ОК и тогава ще го пусна по този начин. Ако не, ставаш уязвим, покрай теб и аз. Щом това е мотивирано, отиваш в парламента, срещаш се с парламентарните групи, обясняваш(...) В смисъл, нямаме никакво основание да се притесняваме морално, но би могло да ни атакуват. Затова няма да я приемем тази точка, докато не я прекараш през парламента”.